Sjögran, Therese

Therese Sjögran
Therese Sjögran

Therese Sjögran

(född den 8 april 1977)

Kerstin Ingrid Therese Sjögran är en svensk fotbollsledare och tränare, samt tidigare fotbollsspelare och då som mittfältare för den damallsvenska klubben FC Rosengård och det svenska damlandslaget i fotboll. En modern pionjär och inspirationskälla inom damfotboll, och hon anses vara en av de största svenska fotbollsspelarna genom tiderna och av vissa föreställts som en möjlig framtida huvudtränare för landslaget. Med smeknamnet ”Terre”, Sjögran gjorde hon sina första damallsvenska framträdanden för Kristianstad/Wä DFF. Hon kom till Malmö FF Dam 2001 och blev kvar i klubben genom dess olika skepnader som LdB FC och FC Rosengård. Sjögran tillbringade säsongen 2011 med American Women’s Professional Soccer (WPS)-klubben Sky Blue FC.

Sveriges rekordhållare genom tiderna, Therese Sjögran, är den första spelaren att vinna 200 landskamper för Blågult och ligger oavgjort med Birgit Prinz på 214 som den mest spelande europeiska fotbollsspelaren i landslag. Hon gjorde sin landslagsdebut i oktober 1997 och representerade Sverige i 2001, 2005, 2009 och 2013 upplagorna av UEFA Women’s Championship, såväl som vid 2003, 2007, 2011 och 2015 FIFA Women’s World Cups. Hon spelade också vid de olympiska fotbollsturneringarna 2000, 2004 och 2008, men missade 2012 på grund av en skada. Sjögran vann två gånger Diamantbollen, priset för Sveriges kvinnliga spelare, 2007 och 2010.

I dag är hon sportchef i FC Rosengård.

Therese Sjögrans klubbkarriär

Therese Sjögran började spela fotboll med killar i Harlösa IF och gick vidare till Veberöds AIF som 12-åring. Hon har vid flera tillfällen som vuxen nämnt att Jürgen Klinsmann var hennes största inspirationskälla, som hon först såg i VM 1990. 14 år gammal spelade hon redan för Veberöds damlag i division 3. Efter att ha skrivit på för division 1-klubben Wä IF 1997 var Sjögran en del av laget som flyttades upp till Damallsvenskan för första gången samma år. Hon uppmärksammades av större klubbar och anslöt sig till Wäs lokala rivaler Malmö FF Dam 2001.

Malmö visade bra form men hindrades från att vinna troféer av tidens dominerande Umeå IK-lag. Med Sjögran som vänsterytter slutade Svenska Cupen 2003 med 1-0 , Umeå-Malmö, efter ett förlängningsmål av Umeås Hanna Ljungberg. I april 2005 avvisade Sjögran anbud från flera rivaliserande klubbar för att istället förlänga hennes Malmökontrakt.

Konsekventa prestationer från Sjögran i Malmö gjorde att hon hedrades som Sveriges kvinnliga mittfältare 2007 och 2008. 2007 vann hon Diamantbollens pris för bästa kvinnliga fotbollsspelare i landet.

I mars 2009 visade Sjögran sitt intresse för att spela i engelska FA WSL, som skulle starta året därpå men blev försenat. Senare 2009 valdes hon ut i American Women’s Professional Soccer (WPS) International Draft av Atlanta Beat, men förblev Malmö lojal.

Inspirerad av 33-åriga Sjögran vann Malmö sitt första damallsvenska mästerskap sedan 1994 under säsongen 2010. Det var Sjögrans första ligavinst efter att ha hamnat på andra plats vid fem tidigare tillfällen. Sjögran vann Diamantbollen igen 2010. Hennes tacktal hyllade hennes styvfars inflytande. En förvånad Sjögran hade förväntat sig att Charlotte Rohlin skulle vinna priset.

I december 2010 lät Malmö Sjögran flytta till Amerika, med WPS-klubben Sky Blue FC. Sky Blue-tränaren Jim Gabarra hade gjort Sjögran till ett av sina främsta transfermål och beskrev henne som ”konsekvent exceptionell”. Sjögran spelade bara 13 matcher för Sky Blue, eftersom 2011 FIFA Women’s World Cup var planerat under säsongen 2011. Hon deltog i 12 av matcherna och gjorde sex assist, men Sky Blue slutade femma av sex lag.

Avtalet hade en klausul om att Sjögran skulle återvända till Malmö efter den korta amerikanska säsongen. Hon hjälpte Malmö att behålla sin damallsvenska titel 2011 och representerade klubben i UEFA Women’s Champions League 2011-12.

Efter en allvarlig knäskada i maj 2012 återvände veteranen Sjögran så småningom i full kondition men hade svårt att ta sig tillbaka i startelvan då Malmö slogs mot rivalerna Tyresö FF om ligatiteln. Starka prestationer för det svenska landslaget fick henne att vinna tillbaka sin klubbplats. Malmö och Sjögran vann sin tredje titel på fyra säsonger 2013. Hon var glad över att säkra sin tredje ligavinnarmedalj i oktober 2013, då Malmö slog Umeå IK med 2-0 för att ta en ointaglig sex poängs ledning över Tyresö i toppen av tabellen.

Therese Sjögran skrev på ett nytt kontrakt med Malmö, nu känt som FC Rosengård, i maj 2014. Hon ville vara kvar i klubben resten av sin spelarkarriär. I juni 2014 blev hon kopplad till en tränarroll i klubben. Sjögran hjälpte Rosengård att försvara sin titel 2014.

Den 28 april 2015 meddelade Rosengård att Therese Sjögran hade utsetts till klubbens nästa sportchef, med start den 1 augusti, efter Erling Nilsson (som skulle vara kvar i klubben som ”mentor”) och att hon hade för avsikt att sluta spela efter sommarens VM Cup i Kanada. Den 21 maj 2015 spelade Sjögran vad som verkade vara hennes sista ligamatch, men då ville hon inte sluta. Det rapporterades i juli 2015 att Sjögran skulle spela sin 426:e och sista match för klubben i deras Svenska Cupen semifinal mot Umeå. Hon avtackades och firades precis före och efter den matchen.

Den 20 juli tog Therese Sjögran hastigt över som huvudtränare, menad tillfälligt, efter att Markus Tilly blev sjukskriven av familjeskäl. Hon gillade det inte särskilt mycket. Strax efter, med Rosengård som drabbats av formnedgång, med flera skadade spelare och stjärnspelaren Anja Mittag nyligen lämnat klubben, och låst in i en titelutmaning med Eskilstuna United, pressades Sjögran in i ytterligare en hastig strävan, och gjorde en tillfällig spelcomeback den 26 juli trots att hon bara några dagar tidigare sagt att hon inte skulle göra det.

Den 1 augusti meddelade Rosengård att de hade skrivit på med en ny huvudtränare och därmed avlöst Sjögran. Sjögran klev in och spelade en gång till 5 augusti mot Eskilstuna och den 9 augusti 2015, i Svenska Cupen-finalen mot Linköping, en match som Rosengård förlorade, den här gången lovade hon att det definitivt skulle bli hennes sista gång.

I ligan övervann Rosengård frånvaron av tränaren Markus Tilly och avgången av stjärnspelarna Anja Mittag och Ramona Bachmann för att säkra sin tredje raka titel, med en sista dagen 5-0 seger över Linköpings FC.

Therese Sjögran avslöjade i en intervju om en barnbok baserad på hennes ungdomsår, Rött kort, Therese!, att enda gången hon fick rött kort var i Veberöd efter att ha tränat på glidning den senaste tiden och försökt genomföra det i en match med ett dåligt resultat .

Therese Sjögran gjorde ytterligare en tillfällig comeback den 7 februari 2016 i en vänskapsmatch mot Manchester City, eftersom FC Rosengård drabbades av många sjuka och skadade spelare, men hon var bara i det tekniska området som avbytare och spelade aldrig.

Therese Sjögrans internationella karriär

Sjögran gjorde sitt första framträdande för det svenska seniorlandslaget den 30 oktober 1997; en vänskapsförlust med 3-1 av USA i Chattanooga, Tennessee. Hon blev snabbt uttagen till landslaget av tränaren Marika Domanski-Lyfors även om hon ännu inte hade spelat i Sveriges högsta division. Efter att några skadeproblem höll henne borta från klubbfotboll, valdes Sjögran inte ut till FIFA-VM för damer 1999 i USA. Hon återvände till truppen för OS i Sydney 2000, men var främst en inhoppare och var begränsad till avbytare när Sverige kraschade i den första omgången.

Therese Sjögran var en mer etablerad spelare vid tiden för UEFA Women’s Euro 2001. Hon kom in som avbytare i alla Sveriges matcher förutom finalen som hon spelade i. Sverige förlorade med 1-0 mot Claudia Müllers Tyskland.

Vid fotbolls-VM för damer 2003 byttes Sjögran ut i halvtid i Sveriges första match, en förlust med 3-1 mot värdarna i USA. Hon kom in som avbytare i Sveriges återstående matcher och vann berömelse för sin insats i finalen, som Sverige återigen förlorade mot Tyskland på ett gyllene mål. Tidningen Expressen beskrev i sin turneringsrecension Sjögran som en begåvad gåta som verkade oförmögen att översätta sina bästa prestationer till den internationella scenen.

Efter mittfältsstjärnan Malin Moströms pensionering i slutet av 2006 fick Sjögran en mer framträdande roll av tränaren Thomas Dennerby. Som en del av det svenska laget som överraskande slogs ut i den första omgången av 2007 års fotbolls-VM för damer, var Sjögran en av få svenska spelare som fick någon kredit från turneringen. Hon spelade också en ledande roll när Sverige slog rivalerna Danmark i ett kval slutspel till följande års OS. I Kina 2008 deltog hon i svenskarnas 2-0 kvartsfinalförlust mot Tyskland.

Vid Algarve Cup 2011 överträffade Sjögran Victoria Sandell Svenssons nationella rekord på 166 landskamper, efter att ha spelat i en 2-1-förlust mot Japan. Hon markerade tillfället genom att göra sitt 17:e landskampsmål, direkt från en frispark.

Som en erfaren, äldre spelare så hjälpte Sjögran Sverige att nå tredje plats vid 2011 FIFA Women’s World Cup i Tyskland. Hon assisterade Lisa Dahlqvists segermål mot Nordkorea i gruppspelet och inledde Sveriges 3-1 semifinalförlust mot slutvinnarna Japan i Frankfurt. Sjögran spelade hela matchen då Sverige säkrade tredjeplatsen genom att slå Frankrike med 2-1 i Sinsheim.

Tredjeplatsen säkrade Sveriges kval till den olympiska fotbollsturneringen 2012 i London. I maj 2012 slet Sjögran sönder sitt främre korsband och blev utesluten från OS. Trots att hon var 35 år övervägde Sjögran inte att gå i pension. Hon siktade på att återhämta sig i tid till UEFA Women’s Euro 2013, som Sverige var värd för.

Tillträdande tränaren Pia Sundhage valde ut Sjögran i den svenska truppen till EM 2013, medgav att det var något av en chansning och krävde att Sjögran skulle spendera ”den sista svettdroppen” för att motivera sin plats. Sjögran hade inte förväntat sig att bli inkallad och hade till och med köpt biljetter för att delta i turneringen som supporter. Vid den sista turneringen gjorde Sjögran som avbytare i gruppsegern med 3-1 över Italien och 1-0-förlusten mot Tyskland i semifinalen. Lagkamraten Lotta Schelin berömde Sjögrans insats och beskrev henne som ”en gammal pärla”.

Sexismskandal med Therese Sjögran

I november 2013 utlöste Svenska Fotbollförbundet (SvFF) en sexismskandal vid sin årliga prisutdelning av Fotbollsgalan när man gav Anders Svensson en Volvo XC60 för att ha vunnit 146 landskamper. SvFF fick stor kritik för att inte hedra Sjögran, som hade 187 landskamper. Efteråt hävdade SvFF att de hade planerat att belöna och fira Sjögran vid ett senare tillfälle, men underlåtit att informera ordentligt internt. Ordförande Karl-Erik Nilsson ångrade senare beslutet och sa att det hade varit bättre om de också hyllade Sjögran. Biltillverkarna Peugeot och Citroën erbjöd sig frivilligt på eget initiativ att låna ut en av sina nyaste modeller till Sjögran.

Tränaren Sundhage fortsatte att välja Sjögran till Sveriges framgångsrika 2015 FIFA Women’s World Cup-kvalkampanj. Hon spelade tillsammans med Lotta Schelin som anfallare mot Nordirland i Växjö, ersättare för skadade Kosovare Asllani, ett drag som förvånade vissa, eftersom äldre spelare tenderar att flyttas bakåt lite och ha en mer defensiv roll. Hon gjorde det första målet. Det var hennes 193:e match i landslaget. I oktober 2014 nådde Sjögran sitt 200:e framträdande för Sverige, i en vänskapsförlust på 2-1 hemma mot Tyskland. Hon blev den första svenska spelaren att nå milstolpen och bara den tredje europén efter Birgit Prinz och Katrine Pedersen.

Sexismskandal med Therese Sjögran igen

I november 2014 utlöste SvFF igen en sexismskandal med Therese Sjögran på Fotbollsgalan, denna gång i samarbete med TV4. Det var ett firande planerat och förberett för ceremonin för att hon uppnått 200 landskamper, men det avbröts mitt i showen innan det inträffade på grund av tidsbrist.

Vid 2015 FIFA Women’s World Cup gjorde Sjögran sitt 214:e och sista framträdande i Sveriges 4-1 åttondelsförlust mot Tyskland, vilket satte henne på delad första plats med Birgit Prinz, för flest spelade landskamper i ett landslag av europeiska fotbollsspelare. Hon lämnade planen med tårar i ögonen och behöll matchbollen som en souvenir till sin mamma. Efteråt kände hon sig tom och bedrövad efter att ha lämnat och slutat på det sättet med en tung förlust.

Inför Fotbollsgalan 2015 sa Therese Sjögran att hon inte ville bli hedrad den här gången, eftersom hon tyckte att det var för sent. Men SvFF höll sig till sin plan och den här gången fullföljde de faktiskt det och belönade henne med Fotbollskanalens hederspris.