Asllani, Kosovare

Kosovare Asllani
Kosovare Asllani

Kosovare Asllani

(född den 29 juli 1989)

Kosovare Asllani är en svensk professionell fotbollsspelare som spelar som forward för spanska Primera División-klubben Real Madrid och det svenska landslaget. Med smeknamnet ”Kosse” och känd som ”Drottningen” av Real Madrid-fans, är Asllani en skicklig anfallare som besitter stor hastighet och teknik i sitt spel.

Kosovare Asllani började sin klubbkarriär i Vimmerby IF och har spelat i Damallsvenskan för Linköpings FC och hemstadsklubben Kristianstads DFF. Säsongen 2010 spelade hon i USA, med Chicago Red Stars of Women’s Professional Soccer (WPS). Hon återvände till Sverige för att spela för Kristianstad, innan flyttade hon till Paris Saint-Germain, Manchester City och sedan tillbaka till Linköping.

Kosovare Asllanis klubbkarriär

Barndom och tidiga karriär

Kosovare Asllani är av kosovoalbansk härkomst, född i Kristianstad av föräldrar som hade immigrerat till Sverige från Kosovo. Asllani växte upp med både fotboll och ishockey, men valde att fokusera sina talanger på fotboll. Vid 15 års ålder började Asllani sin karriär i andradivisionslaget Vimmerby IF. Under sin tid i Vimmerby gjorde hon 49 mål på 48 matcher, och etablerade sig som ett fotbollsunderbarn. Den tidigare tränaren Cecilia Wilhelmsson hyllade Asllanis fotbollsteknik och kondition. Efter att ha fått erbjudanden från många klubbar accepterade Asllani en flytt till det damallsvenska laget Linköpings FC 2007, där hon gjorde snabba framsteg.

Linköpings FC

Under Kosovare Asllanis första säsong kom hon generellt sett från avbytarbänken tidigt i matcherna för att hjälpa henne att komma in i Damallsvenskan. Under den följande säsongen etablerade sig Asllani som en ordinarie startande och var en allt mer värdefull medlem av truppen. 2009 hjälpte hon Linköping att vinna både Svenska Cupen och klubbens första damallsvenska titel någonsin. Den 4 december 2009 bekräftade American Women’s Professional Soccer (WPS)-klubben Chicago Red Stars att de hade värvat Asllani från Linköpings FC.

Chicago Red Stars

Kosovare Asllani tillbringade en enda säsong i WPS. Hon etablerades som fansens favorit och under den sjunde veckan av säsongen fick Asllani WPS Player of the Week-priset efter Chicago Red Stars nederlag mot FC Gold Pride. Efter sin säsong med Chicago Red Stars återvände Asllani till Sverige och Linköpings FC.

Tillbaka till Linköping FC

Asllanis närvaro stärkte Linköping, särskilt i UEFA Women’s Champions League. Hon gjorde mål mot Sparta Praha och Arsenal. Men hennes säsong stördes av en lårskada och hon lämnade Linköping i slutet av säsongen.

Kristianstad DFF

I december 2011 flyttade hon tillbaka till sin hemstad Kristianstad för att spela med Kristianstads DFF som slutade sjua i föregående års Damallsvenskan.

Paris Saint Germain

När Kosovare Asllani hade en månad kvar på kontraktet med Kristianstads fick hon ett övergångsbud från Paris Saint-Germain. Även om lagen var i tvist om storleken på övergångssumman, flög Asllani till Paris och skrev på ett tvåårskontrakt i september 2012, efter att ha avslutat en läkarundersökning. På PSG presenterades Asllani för media av sportchefen Leonardo och spelaren Zlatan Ibrahimović, som förklarade: ”Om du vill vinna behöver du en svensk anfallare.” Asllani gjorde 17 mål på sina 19 matcher  2012-13 i division 1 Féminine, och PSG slutade tvåa i tabellen bakom Lyon. Den 4 januari 2016 meddelade Asllani på sitt Instagram-konto att hon hade avslutat sitt kontrakt med Paris Saint-Germain, där hon hade spelat i tre och ett halvt år.

Manchester City

Den 22 januari 2016 avslöjade den engelska FA WSL-klubben Manchester City att de hade skrivit på Asllani för ett tvåårskontrakt.

Andra returen till Linköpings FC

Den 10 augusti 2017 tillkännagavs att ett två och ett halvt års kontrakt hade avtalats för Asllani att återvända till Linköpings FC. Hon lämnade klubben med ömsesidigt samtycke den 15 juli 2019.

CD Tacón/Real Madrid

Efter hennes avgång från Linköpings FC, skriver Asllani på med CD Tacón/Real Madrid den 18 juli 2019. Efter Real Madrids köp av deras licens kommer CD Tacón att fungera som Real Madrids damlag från och med 2020, vilket gör Asllani till den första Galáctica.

Kosovare Asllani gjorde 5 mål på 17 ligamatcher för Tacón under den för tidigt avslutade Primera Iberdrola-säsongen 2019–20. Efter omprofileringen av laget till Real Madrid CFF inledde hon säsongen explosivt och gjorde 8 mål under de första 8 ligamatcherna trots att hon spelade en okänd anfallarroll.

Kosovare Asllanis internationella karriär

I september 2008 gjorde Asllani sin debut för det svenska landslaget mot Rumänien, och 2009 kallades hon in för att representera Sverige i UEFA Women’s Euro 2009. Asllani var en viktig medlem av landslaget under kvalomgångarna av 2011 FIFA Women’s World Cup, men tränaren Thomas Dennerby valde kontroversiellt inte ut henne i truppen som skickades till Tyskland för finalen. Fotbollsexperter, inklusive Pia Sundhage, den svenska tränaren för USA:s landslag, uttryckte förvåning över Asllanis utelämnande.

Asllani spelade för Sverige 2012

Dennerby återkallade Asllani till den nationella truppen för OS i London 2012.

Asllani spelade för Sverige vid olympiska sommarspelen 2016, där laget tog en silvermedalj. Hon gjorde bara ett mål under en straffläggning mot USA i kvartsfinalen, där Sverige vann straffläggningen med 4-3 efter oavgjort 1-1 under förlängningen.

Från och med 2017 har Asllani gjort mer än 90 matcher för landslaget. Hon gjorde mål i 5-1-segern över Thailand vid 2019 års världscup för kvinnor.

Kosovare Asllanis privatliv

Kosovare Asllani har en tatuering av en svart dubbelhövdad örn, som symboliserar Albanien, på sin fotled. Hon har också orden ”Stay Strong” tatuerade på insidan av sin högra biceps.