Rohlin, Charlotte

Charlotte Rohlin
Charlotte Rohlin

Charlotte Rohlin

(född den 2 december 1980)

Barbro Charlotte Rohlin är en svensk före detta fotbollsspelare som spelade som försvarare och var lagkapten för den damallsvenska klubben Linköpings FC. Hon vann 77 landskamper för det svenska damlandslaget i fotboll mellan 2007 och 2015.

Charlotte Rohlins klubbkarriär

Charlotte Rohlin började spela för Linköpings FC 1987, medan de fortfarande var knutna till BK Kenty, och tog sig upp genom ungdomslagen. 2009 avvisade Rohlin ett värvningsförsök från Philadelphia Independence från American Women’s Professional Soccer (WPS), för att istället att förlänga sitt kontrakt med Linköpings FC.

Charlotte Rohlin bestämde sig för att dra sig tillbaka från fotbollen i slutet av säsongen 2015 och tog en position på klubbens marknadsavdelning. Vid tidpunkten för sin pensionering var Rohlin den spelare med flest matcher för Linköpings med över 300 spelade matcher i alla tävlingar (232 av dem i ligan).

Charlotte Rohlins internationella karriär

Vid 2007 års upplaga av Algarve Cup gjorde Charlotte Rohlin sin debut för det svenska seniorlaget i en 3-0-seger över Finland. Hennes första framträdande i truppen för en stor turnering kom vid OS i Peking 2008.

Hon valdes ut till UEFA Women’s Euro 2009 och gjorde Sveriges första mål i turneringen, i deras 3-0 gruppspelsseger mot Ryssland. Rohlin var också en del av laget som säkrade tredjeplatsen vid 2011 FIFA Women’s World Cup i Tyskland. Hon var med i Sveriges 3-1 semifinalförlust mot slutvinnarna Japan i Frankfurt. Sverige säkrade dock där tredjeplatsen genom att slå Frankrike med 2-1 i Sinsheim.

Charlotte Rohlin missade OS i London 2012 på grund av en främre korsbandsskada. Efter ett år, återvände hon till klubbfotbollen våren 2013 och siktade omedelbart på en plats i Sveriges trupp till UEFA Women’s Euro 2013.

Även om Charlotte Rohlin blev uttagen till fotbolls-VM för damer 2015, var Rohlin inte längre ett förstahandsval på grund av Nilla Fischers byte till mittback och tillkomsten av yngre spelare som Emma Berglund och Amanda Ilestedt. När Sverige presterade dåligt och kraschade utan att vinna en enda match, kritiserade Rohlin tränaren Pia Sundhages taktik.

Gjorda matcher och mål vid VM och OS-turneringar

Charlotte Rohlin spelade för Sverige i ett VM (Tyskland 2011) och ett OS (Peking 2008). Hon fanns med på listan för världscuperna 2007 och 2015, men fick ingen speltid i någon av dessa turneringar.