Seger, Caroline

Caroline Seger
Caroline Seger

Caroline Seger

(född den 19 mars 1985)

Sara Caroline Seger är en svensk fotbollsspelare som spelade som mittfältare och klubbkapten för FC Rosengård i Damallsvenska ligan. Hon är den nuvarande kaptenen för det svenska fotbollslandslaget.

Caroline Segers klubbkarriär

Linköpings FC

Caroline Seger , en flitig central mittfältare, spelade för Linköpings FC från 2005 till 2009 och fungerade som klubbens kapten. Linköpings slutade i topp fyra i Damallsvenskan under fyra av Segers fem säsonger med laget. Deras högsta placeringar var andraplatsen 2008 och förstaplatsen 2009. Laget tog även Svenska Cupen vid tre tillfällen 2006, 2008 och 2009.

Medan hon spelade för Linköpings hedrades Caroline Seger som Damallsvenskans Årets Rookie 2005 och Årets mittfältare 2006 och 2009.

Efter att laget slutade tvåa och kvalificerat sig till UEFA Women’s Champions League skrev Seger på ett nytt ettårskontrakt med Linköpings hösten 2008. Hon var stolt över att leda klubben till en ”dubbel” i ligan och cupen i sin sista kampanj med laget. Seger vann även Diamantbollen 2009, tilldelad årets bästa svenska damfotbollsspelare.

Caroline Seger senaste match för Linköpings var en 2-0-förlust mot Duisburg i UEFA Women’s Champions League 2009-10.

Förenta staterna

I september 2009 tillkännagav expansionsteamet Philadelphia Independence of Women’s Professional Soccer (WPS) sin avsikt att draft Caroline Seger som sitt första val i 2009 års internationella draft. I december 2009 skrev hon på ett treårskontrakt med Philadelphia. Hennes första säsong med Independence började i april 2010 och kulminerade i en 4-0-förlust mot FC Gold Pride i WPS Championship-spelet. Seger gjorde ett mål och stod för fem assist på sina 18 matcher. Hon opererades för en hälskada efter säsongen.

Caroline Seger värvades till Western New York Flash i december 2010 i utbyte mot draftval. Hon gick med i franchisen under deras första säsong i WPS och bar kaptensbindeln. Den 14 augusti 2011 säkrade Seger-ledda Flash det bästa rekordet i ligan, ett hejdå i slutspelet, och de spelade hemma för ligamästerskapet den 27 augusti. De slog Segers tidigare klubb Philadelphia Independence i Championship-spelet, 5-4 i PKs efter oavgjort 1-1.

Caroline Seger spelade bara 12 matcher för Flash, eftersom FIFA Women’s World Cup ägde rum under säsongen. Hon gjorde fem mål och serverade en assist. Tränaren Aaran Lines var mycket nöjd med Segers bidrag, men hennes kontrakt innehöll en frisättningsklausul som gjorde att hon kunde lämna för ett lag utanför USA efter ett år.

Tyresö FF

I augusti 2011 meddelade Seger att hon skulle ansluta sig till LdB FC Malmö på ett korttidskontrakt för att täcka resten av den Damallsvenska säsongen 2011, även om hon förblev obestämd om sin efterföljande destination. Senare samma månad bekräftades det att Seger skulle ansluta sig till Tyresö FF på ett tvåårigt avtal som start med den Damallsvenska säsongen 2012. Hennes tre mål på sju seriematcher hjälpte Malmö att säkra den damallsvenska titeln 2011.

Seger tog sin tredje damallsvenska titel 2012, efter Tyresös dramatiska sista dags vinst över Malmö. Madelaine Edlund gjorde segermålet efter att Segers skott hade träffat stolpen. Seger och Tyresö blev slagna i finalen i Svenska Cupen, av Kopparbergs/Göteborg FC som vann med 2-1 efter förlängning. I början av 2014 stod det klart att Tyresö var i ekonomiska svårigheter och inte hade råd att behålla Seger och sina andra ledande spelare.

I maj 2014 hade Seger blivit kontaktad av Seattle Reign FC, som hade fått hennes rättigheter för National Women’s Soccer League (NWSL), och två andra amerikanska lag hade uttryckt intresse. Hon var också i överföringsförhandlingar med Paris Saint-Germain Féminines.

Paris Saint Germain

Caroline Seger valde Paris och hennes flytt till Paris Saint-Germain skede i juni 2014 och hon skrev på ett tvåårskontrakt. Hon lämnade när Tyresö drog sig ur ligan och släppte alla sina spelare.

Olympique Lyon

Den 2 juli 2016 tillkännagav Olympique Lyon värvningen av Caroline Seger. Säsongen 2016/17 hjälpte Seger Lyon att vinna Division 1 Feminine, Coupe de France Feminine och UEFA Women’s Champions League.

FC Rosengård

2017 återvände Caroline Seger till Sverige genom att spela med FC Rosengård i den Damallsvenska ligan. Hon hjälpte Rosengård att vinna Svenska Dam Cupen och att sluta tvåa i ligan.

Caroline Segers internationella karriär

Caroline Seger gjorde sitt första framträdande för det svenska seniorlandslaget i mars 2005; en 2-1-förlust av Tyskland vid det årets Algarve Cup. Hon hade för avsikt att göra segermålet vid UEFA Women’s Euro 2005 i nordvästra England. Även om Seger var en del av laget, lyckades hon inte göra mål då Sverige förlorade mot rivalerna Norge i förlängning av semifinalen.

Caroline Seger fortsatte att väljas ut under den nya tränaren Thomas Dennerby och var en del av det svenska laget som överraskande slogs ut i den första omgången av 2007 FIFA Women’s World Cup. Efter det misslyckandet gick några erfarna spelare i pension och Seger fick en framträdande roll i laget. I juli 2008 övervann hon en lårskada för att ta sin plats i truppen till OS i Peking 2008. I Kina deltog hon i svenskarnas 2-0 kvartsfinalförlust mot Tyskland.

Kapten för Sverige i fotbolls-VM 2011

Imponerad av Segers arbetstakt och positiva inställning hade Dennerby utsett henne till förbundskapten för en kvalmatch mot Italien i maj 2008, då ordinarie kapten Victoria Sandell Svensson skadades. Sandell Svensson drog sig tillbaka efter Sveriges 3-1-förlust mot Norge i kvartsfinalen i UEFA Women’s Euro 2009 och Seger tog över som heltidskapten.

Seger ledde Sverige till tredje plats vid 2011 FIFA Women’s World Cup i Tyskland. Hon var med i Sveriges 3-1 semifinalförlust mot slutvinnarna Japan i Frankfurt. Sverige säkrade tredjeplatsen genom att slå Frankrike med 2-1 i Sinsheim, även om Seger missade matchen med en vadskada. Tredjeplatsen säkrade också Sveriges kval till fotbolls-OS 2012 i London. Dennerby höll Seger i Sveriges OS-trupp för London, där de förlorade mot Frankrike i kvartsfinalen.

I oktober 2012 beslutade nye landslagstränaren Pia Sundhage att Seger och Lotta Schelin skulle dela på kaptensposten. Sundhage utsåg Caroline Seger i truppen till UEFA Women’s Euro 2013, som Sverige stod värd för. Seger var besviken när Sverige förlorade med 1-0 mot Tyskland i semifinalen.

Caroline Seger dök upp i alla 6 matcherna för Sverige vid olympiska sommarspelen 2016 och vann silvermedaljen efter en 2-1-förlust mot Tyskland.

Caroline Seger blev landslagets kapten efter Lotta Schelins pensionering från internationell fotboll.

Seger ledde Sverige till 2019 FIFA Women’s World Cup som arrangerades i Frankrike. Den 6 juli 2019 spelade Seger sin 200:e match med Sverige, mot England. Matchen blev en 2-1-seger för Sverige, vilket gav dem tredje plats i världscupen.