Schelin, Lotta

Lotta Schelin
Lotta Schelin

Lotta Schelin

(född den 27 februari 1984)

Charlotta Eva Schelin är en svensk före detta professionell fotbollsspelare som senast spelade som anfallare för FC Rosengård i Damallsvenskan. Hon debuterade för det svenska landslaget i mars 2004 och utsågs till förbundskapten tillsammans med Caroline Seger i oktober 2012. Schelin har representerat Sverige i 2005, 2009, 2013 och 2017 års upplaga av UEFA Women’s Championship, samt 2007 , 2011 och 2015 fotbolls-VM för damer. Hon spelade också i de olympiska fotbollsturneringarna 2004, 2008, 2012 och 2016.

I oktober 2014 blev Schelin Sveriges rekordmålgörare genom tiderna genom att göra sitt 73:e landskampsmål i en vänskapsförlust mot Tyskland.

Schelin började sin seniorklubbskarriär med Kopparbergs/Göteborg FC (då känd som Landvetter FC) 2001. Hon utvecklades till en produktiv målskytt i Damallsvenskan och gjorde sedan en lukrativ övergång till Olympique Lyon 2008 och avvisade ett konkurrerande erbjudande från American Women’s Professional Fotbollsligan.

Under sin åtta säsonger långa vistelse i Lyon vann hon åtta raka Division 1 Feminine titlar, fem Coupes de France Féminine, tre UEFA Women’s Champions Leagues och var den bästa målskytten under säsongerna 2012-13 och 2014-15 Division 1 Feminina. 2013 blev hon den första utländska UNFP-spelaren under året.

2016 återvände hon till svensk fotboll med FC Rosengård och lämnade Lyon som den franska klubbens rekordmålskytt genom tiderna med 225 mål på 225 matcher. Hon har tilldelats Diamantbollen, som ges till årets svenska spelare, ett rekord fem gånger, inklusive fyra gånger i rad från 2011 till 2014.

Den 30 augusti 2018 meddelade hon att hon gick i pension på grund av kronisk huvud- och nacksmärta till följd av en skada som hon ådrog sig när hon spelade för FC Rosengård 2017.

Lotta Schelins tidiga liv

Även om Schelin föddes i Stockholm, flyttade hennes familj från huvudstaden när hon var två år gammal. Med pappa Kjell och mamma Nina växte hon upp i Kållered utanför Göteborg och började spela fotboll för Kållereds SK tillsammans med sin storasyster Camilla. Hon har även spelat för Hällesåkers IF och Mölnlycke IF.

Schelin var också skicklig inom andra sporter inklusive bordtennis, friidrott och snowboard innan han valde att fokusera på fotboll på heltid. Som tonåring fick hon problem med ryggraden och fick rådet att sluta med sporten. Schelin gick igenom intensiv styrketräning och återhämtade sig när hon fyllde 17. Hon krediterade sin syster och tidigare lagkamrat Camilla och Tina Nordlund som viktiga förebilder för henne.

Lotta Schelins klubbkarriär

Göteborg FC

2001, när hon var 17 år gammal, gjorde Schelin debut i Damallsvenskan för Landvetter FC, nu känt som Göteborg FC. Hennes debutsäsong gav åtta mål på 19 framträdanden. Efter en skada i augusti 2002 var hon borta från ligan i nästan ett och ett halvt år och återvände i juni 2003.

2004 utsågs Schelin till Årets genombrottsspelare efter att ha gjort 14 mål på 15 matcher för Göteborg. 2006 gjorde Schelin 21 mål på 21 ligamatcher. I slutet av säsongen utsågs hon av Fotbollsgalan till Årets forward, årets spelare och bästa målskytt. Hon var också nominerad till 2006 års FIFA World Player of the Year och erkändes av svenska domare med en särskild utmärkelse för sin idrottsliga behandling av motståndare och funktionärer.

2007 behöll hon sin målskytt titel genom att göra 26 ligamål. Trots ett ihållande intresse från ledande damallsvenska klubbar inklusive Umeå IK och Linköpings FC, valde Schelin att stanna i sitt hemstadslag. Hon spelade slutligen över 120 ligamatcher med Göteborg och etablerade sig som en av klubbens mest framstående spelare.

Lotta Schelin spelade för Lyon 2013

Efter ommärkningen och nylanseringen av den nya USA-baserade ligan Women’s Professional Soccer (WPS), förklarade Schelin att hon skulle vara intresserad av att spela i ligan. Men efter sommar-OS 2008 meddelade Schelin att hon istället skulle gå med i division 1 klubben Olympique Lyonnais i Frankrike. När hon skrev på sitt kontrakt rapporterades det av Göteborgs-Posten att Schelin skulle tjäna över 1 miljon kr (160 000 USD) per år.

Flytten till Frankrike kritiserades i Sverige, eftersom, även om Lyon var en klubb med goda resurser, den övergripande standarden för Division 1 Féminine ansågs vara mycket svagare än Damallsvenskan. Den 24 september 2008 utarbetades Schelins amerikanska överföringsrättigheter av Saint Louis Athletica i 2008 års WPS International Draft. Hon tackade nej till chansen att gå med i WPS och citerade hennes kontrakt med Lyon som den främsta anledningen. Saint Louis tecknade istället Schelins landsman Sara Larsson.

Schelin kom till Lyon i dåligt skick, efter att en lårskada störde hennes vårsäsong 2008 med Göteborg och migrän och magsmärtor drabbade henne vid OS 2008. När hon sa till Lyons tränare Farid Benstiti att hon också kunde spela på kanten, skakade han på huvudet och svarade att han hade skrivit på henne för att göra mål.

Tillsammans med Brasiliens Kátia Cilene Teixeira bildade Schelin ett produktivt anfall för Lyon när klubben försvarade sin franska titel och nådde semifinalen i UEFA Women’s Cup 2008-09, där de förlorade mot FCR 2001 Duisburg. Följande säsong drabbades Schelin av skador och uteslöts från Lyons 2010 UEFA Women’s Champions League Final-nederlag mot Turbine Potsdam på grund av ligamentskador.

Schelin spelade i finalen 2011, där Lyon hämnades föregående års nederlag genom att besegra Turbine Potsdam med 2-0 på Craven Cottage och säkra sin första kontinentala titel. Hon hade gjort mål nio gånger på Lyons väg till finalen, inklusive två gånger i semifinalen, för att åstadkomma vad hon kallade ”det stoltaste ögonblicket” i sin karriär.

Lyon vann en inhemsk dubbel 2011-12 och behöll sin europeiska titel genom att slå Frankfurt med 2-0 i finalen 2012 på Olympiastadion i München. 2012-13 var Schelin i sin karriärs bästa form och slutade som skyttekung i division 1 feminin med 24 mål på 16 matcher. Hon utsågs också till årets franska spelare för första gången, men missade en tredje Champions League-vinnarmedalj i rad när Lyon förlorade finalen med 1-0 mot Wolfsburg på Stamford Bridge. I maj 2013 skrev hon på ett nytt treårskontrakt med Lyon, enligt uppgift värt 2 miljoner kr årligen.

2013-14 bidrog Schelin med 12 ligamål till ytterligare en inhemsk dubbel men Lyon förlorade mot Turbine Potsdam i Champions League åttondelsfinalen. Hennes form hade sjunkit efter ett sammanbrott i hennes arbetsrelation med tränaren Patrice Lair. Hon återhämtade sig efter säsongen och gjorde Lyons 1000:e division 1 feminina mål i en 7-0 hemmaseger över Rodez den 16 november 2014. Hennes andra mål i samma match gjorde att Sandrine Brétigny var Lyons rekordskytt genom tiderna. Hon avslutade 2014-15 som feminin division 1 med 34 mål på 21 matcher, men Lyon blev upprörda av franska rivalerna Paris Saint-Germain i Champions Leagues åttondelsfinal.

Mot slutet av ännu en framgångsrik säsong 2015-16 meddelade Lyon att Schelin skulle lämna klubben vid slutet av sitt kontrakt. Hennes sista match för klubben var UEFA Women’s Champions League-finalen 2016; där hon gjorde mål i straffläggningsvinsten över Wolfsburg. Med Lyon vann Schelin åtta raka division 1 feminina titlar, fem cuper och tre Champions Leagues.

Hon lämnade som lagets rekordmålskytt genom tiderna med 225 mål på 225 framträdanden. Schelins 41 mål för Lyon i UEFA Women’s Champions League lämnade hennes fjärde i tävlingens toppskyttarlista genom tiderna. Hon hade rekordet för Champions League-mål för en enda klubb, eftersom Anja Mittag (49), Conny Pohlers (48) och Marta (46) alla samlat ihop sina totaler med mer än en klubb.

Rosengård

Den 8 juni 2016 presenterades Schelin som spelare för svenska mästarna FC Rosengård, Malmö. Hon avslog ett erbjudande om att gå med i Göteborg FC eftersom de inte kunde erbjuda Champions League-fotboll. Schelin gjorde sin Rosengårdsdebut något tidigare än väntat och ersatte den skadade Nataša Andonova efter 22 minuter av en ligamatch mot Djurgårdens. Schelin gjorde ett mål i den 90:e minuten för att rädda oavgjort 2-2.

Internationell karriär

I mars 2004 gjorde Schelin två mål på sin debut för det svenska U21-laget, i deras 6-0-seger över Irlands fulla landslag i Dublin. Hon har tidigare gjort tre mål på sex matcher för Sveriges U16-lag och två mål på sju matcher för U18-åringar.

Schelin gjorde sin seniorlandslagsdebut för Sverige den 16 mars 2004; en 3-0 Algarve Cup-nederlag mot Frankrike. I slutspelet på femte plats mot Kina prisades Schelin för att ha gjort mål i Sveriges vinst i straffläggning efter oavgjort 1-1. Hon hade kallats in i truppen som ersättare för Sara Johansson som hade influensa. Schelin behöll sin plats och representerade sin nation vid olympiska sommarspelen 2004 i Aten.

Under hela denna period fick Schelin utstå skador i ljumsken och hälsenan, vilket krävde omfattande vila. Hon valdes ut av tränaren Marika Domanski-Lyfors till UEFA Women’s Euro 2005 i nordvästra England. Hon kom in i spelet som en avbytare i andra halvlek men lyckades inte göra mål då Sverige förlorade med 3-2 mot rivalerna Norge i förlängning av semifinalen i Warrington.

Schelin var en nyckelspelare i 2006 års upplaga av Algarve Cup; lede Sverige till sin tredje plats. Hon gjorde det enda målet i bronssegern över Frankrike. Efter att ha övervunnit sina skadeproblem belönades Schelin med Diamantbollen som landets bästa kvinnliga fotbollsspelare. Samma år utsågs hon till Årets forward i Damallsvenskan. Schelins framgångar förde henne till mainstream-uppmärksamhet i Sverige och hon belönades med uttagningen att delta i 2007 års FIFA-VM för damer i Kina på uppdrag av Sverige.

Vid VM i Kina gjorde Schelin två mål på tre matcher men Sverige lyckades oväntat inte ta sig vidare ur sin grupp. Efter det misslyckandet gick några erfarna spelare i pension och tränaren Thomas Dennerby gav Schelin och andra yngre spelare en mer framträdande roll i laget. Tillbaka i Kina året därpå för OS i Peking 2008, gjorde hon tre mål på fyra matcher, men svenskarna förlorade med 2-0 mot Tyskland i kvartsfinalen.

Schelin hjälpte Sverige till en bronsmedaljposition vid 2011 FIFA Women’s World Cup i Tyskland och utsågs till All-Star Team. Hon var med i Sveriges 3-1 semifinalförlust mot slutvinnarna Japan i Frankfurt. Sverige säkrade tredjeplatsen genom att slå Frankrike med 2-1 i Sinsheim, där Schelin gjorde sitt andra mål i turneringen. Tredjeplatsen säkrade också Sveriges kval till fotbolls-OS 2012 i London. Dennerby höll Schelin i Sveriges OS-trupp för London, där de förlorade mot Frankrike i kvartsfinalen. Schelin gjorde två mål på fyra matcher men kände att Dennerbys betoning på försvar hade lämnat henne isolerad i Sveriges anfall.

I oktober 2012 beslutade nya landslagstränaren Pia Sundhage att Schelin och Caroline Seger skulle dela på kaptensposten. Sundhage utsåg Schelin i truppen till UEFA Women’s Euro 2013, som Sverige stod värd för. Schelin slutade som turneringens bästa målskytt med fem mål men blev besviken när Sverige förlorade med 1-0 mot Tyskland i semifinalen. Hon kritiserade beslutet av den schweiziska domaren Esther Staubli, som underkände hennes kvitteringsmål för en mycket tveksam foul på Tysklands mittback Annike Krahn. Schelins mål mot Tyskland i oktober 2014:s vänskapsförlust med 2-1 hemma var hennes 73:e mål för Sverige, vilket slog det nationella rekordet som Hanna Ljungberg tidigare satt.

Schelin anlände till 2015 FIFA Women’s World Cup lidande av ihållande knäsmärtor. I Sveriges öppningsmatch kunde hon inte göra något intryck på Nigerias försvar, eftersom afrikanerna återhämtade sig från underläge 3-1 till oavgjort 3-3. I lagets 4-1 andra omgångsförlust mot Tyskland gjorde målvakten Hedvig Lindahl flera räddningar för att förhindra ett ännu tyngre nederlag för de oorganiserade svenskarna.

Med 165 landskamper och 84 mål var Schelin den mest erfarna medlemmen i Sveriges 18-spelare trupp till olympiska sommarspelen 2016. När laget drabbades av en rekordförlust med 5-1 av värdarna Brasilien i den andra matchen, gjorde Schelin det sena tröstmålet och försökte lyfta humöret hos sina demoraliserade lagkamrater. I kvartsfinalen mot USA fick kapten Schelin ett förlängningsmål felaktigt dömt bort för offside och matchen slutade 1-1. Hon gjorde mål i Sveriges vinst på straffar. Sverige nådde guldmatchen, men förlorade med 2-1 mot Tyskland. Schelin var besviken över nederlaget men stolt över att vinna en silvermedalj