Lindahl, Hedvig

Hedvig Lindahl
Hedvig Lindahl

Hedvig Lindahl

(född den 29 april 1983)

Rut Hedvig Lindahl är en svensk, professionell fotbollsspelare som spelar som målvakt för den spanska Primera División-klubben Atlético Madrid. Hon har tidigare spelat klubbfotboll i Sverige för damallsvenska klubbar som Malmö FF, Linköpings FC, Kristianstads DFF och Kopparbergs/Göteborg FC samt Chelsea i engelska FA WSL. Sedan hon gjorde sin internationella debut 2002 har Lindahl samlat på sig över 177 landskamper för det svenska damlandslaget i fotboll.

Den 3 augusti 2014 spelade Hedvig Lindahl sin 100:e landskamp för Sveriges damlandslag i fotboll mot England. Den 17 september 2015 spelade Lindahl sin 113:e landskamp och slog därmed Elisabeth Leidinges rekord för att bli den mest täckande svenska kvinnliga målvakten. Hon har hållit målet för Sverige vid UEFA Women’s Championship, FIFA Women’s World Cup och de olympiska spelen.

Hedvig Lindahl blev årets svenska dammålvakt 2004, 2005, 2009, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 och 2019. Hon vann Diamantbollen 2015, efter att ha varit en av tre nomineringar till Damallsvenskans mest värdefulla spelare 2014. 2016 var Lindahl en av 5 nominerade till årets PFA-spelare för damer och valdes även till WSL-laget i året.

Hedvig Lindahls tidiga karriär

Vid 13 års ålder bestämde sig Hedvig Lindahl för att fokusera på att bli professionell fotbollsspelare. Tidigare hade Lindahl spelat både som anfallsspelare och målvakt, men koncentrerade sig så småningom på att vara målvakt. Lindahl, som är fostrad i Marmorbyn, blev uttagen att spela i Sörmlandslaget. Detta var ett tillfälligt lag för vilket de bästa fotbollsspelarna i fotbollsåldern i Södermanland valdes ut för att spela.

Hedvig Lindahls landslagskarriär började 1998 när hon som en del av Sörmlandslaget deltog på ett Elittjejläger i Halmstad. Där blev hon uttagen till Allstar Team, där de bästa fotbollsspelarna födda -83 deltog. Varje 15-årig fotbollsspelare bedömdes på en femgradig skala. Lindahl fick det sällan tilldelade fullbetyget; fem av fem.

Hedvig Lindahls klubbkarriär

Hedvig Lindahl startade sin klubbkarriär i Gropptorps IF, utanför Katrineholm i Södermanland, ett pojklag. Lindahl spelade då för Torp IF, DFK Värmbol och Tunafors SK.

Hon flyttade in i Damallsvenskan med Malmö FF Dam 2001 efter att ha blivit värvad av Malmös och Sveriges ungdomslandslagstränare Elisabeth Leidinge. Under sina tre säsonger i Malmö fick Lindahl hård konkurrens av dåvarande landslagsmålvakten Caroline Jönsson. Hon avslutade säsongen 2003 som ett lån till IF Trion, tillbringade sedan fem säsonger med Linköpings FC, och kom till Kopparbergs/Göteborg FC 2009.

Trots att hon höll nollan under 21 av 43 matcher under två säsonger med Göteborg så förnyade tränaren Torbjörn Nilsson inte Lindahls kontrakt. Istället flyttade hon till ambitiösa Kristianstads DFF lagom till säsongen 2011.

Hedvig Lindahl skrev på för London-baserade FA WSL-klubben Chelsea Ladies i december 2014. Efter att ha hållit nollan i fyra av sina första fem matcher, hyllade Chelseas tränare Emma Hayes, Lindahl som den bästa målvakten i WSL.

Vid FA Women’s Cup-finalen 2015, arrangerad på Wembley Stadium för första gången, höll Hedvig Lindahl målet i Chelseas 1-0-seger över Notts County. Det var Chelseas första stora trofé. I oktober 2015 spelade hon även i Chelseas 4-0-seger över Sunderland som säkrade klubbens första FA WSL-titel och en ”dubbel” i Liga och Cup. I april 2019 meddelade Lindahl att hon skulle lämna Chelsea i slutet av perioden 2018-19 efter fyra säsonger med klubben.

Den 17 juli 2019 skrev Lindahl på ett ettårigt avtal med Wolfsburg.

Hedvig Lindahls internationella karriär

Hedvig Lindahl var med i U21-landslaget från och med 1998 och tog sig därefter vidare till det svenska damlandslaget.

Trots sin position som andremålvakt på klubbnivå fick Lindahl dåvarande landslagstränaren Marika Domanski-Lyfors förtroende, vilket ledde till Lindahls debut 2002 i damlandslaget för seniorer och en silvermedalj i 2003 års fotbolls-VM för damer.

Hedvig Lindahl har indikerat att hennes internationella debut för senior kom i januari 2002, en 5-0-seger över England i en bakom stängda dörrar-match i La Manga. Hon är stolt över sin debut där hon höll nollan och har uttryckt irritation över rapporter som ibland blandar ihop den matchen med Sveriges 6-3-seger över England i Algarve Cup sex veckor senare.

Efter att ha flyttat till Linköpings och säkrat a-lagsfotbollen på klubbnivå började Lindahl tävla mer jämlikt med Caroline Jönsson och Sofia Lundgren om framträdanden på en internationell nivå. Hon var inhoppare för Jönsson vid OS 2004. Vid tiden för UEFA Women’s Euro 2005 i England var Lindahl Sveriges förstahandsmålvakt och spelade i alla tre gruppspelen, såväl som förlängningens semifinalförlust mot rivalerna Norge.

Den tillträdande landslagstränaren Thomas Dennerby behöll Lindahl och hon var med vid både 2007 FIFA Women’s World Cup och 2008 OS i Kina och UEFA Women’s Euro 2009 i Finland. Hon förblev Sveriges målvakt nummer ett för 2011 FIFA Women’s World Cup i Tyskland, där Sverige kom trea, och 2012 OS i London.

I september 2012 drabbades Hedvig Lindahl av en främre korsbandsskada när hon spelade för Kristianstad. Hon återkallades till nya tränaren Pia Sundhages landslag i maj 2013, inför UEFA Women’s Euro 2013 i Sverige. Under Lindahls frånvaro hade Kristin Hammarström tagit över landslagets målvaktsposition och var kvar då Sverige som värdar förlorade med 1-0 mot Tyskland i semifinalen.

I september 2014 genomgick Hedvig Lindahl en elektiv dubbel höftoperation för en impingement som hon lidit av sedan slutet av 2013. Trots att hon hade haft ont under hela året spelade hon en av sina bästa säsonger. Hon valde operationen eftersom hon var fast besluten att spela i 2015 FIFA Women’s World Cup och ville inte riskera att hennes kropp misslyckades under turneringen, om hon valdes ut. Att skjuta upp operationen hade också medfört risken för en dubbel höftprotes för Lindahl i framtiden. Hon kallades tillbaka till landslaget för 2015 års Algarve Cup.

Vid fotbolls-VM för damer 2015 var Lindahl tillbaka som Sveriges förstahandsmålvakt. I lagets 4-1 förlust i andra omgången mot Tyskland gjorde hon flera räddningar för att förhindra ett ännu hårdare nederlag. I november 2015 vann Lindahl Diamantbollen, priset för Sveriges kvinnliga spelare under året.

Hedvig Lindahls privatliv

Lindahl lider av vitiligo och måste applicera högfaktorsolskydd före och under matcher. Hon gifte sig med sin fru Sabine 2011. De har två barn tillsammans födda 2014 och 2017. Lindahls pappa var fotbollsspelare i IFK Norrköping på 1970-talet. Hedvig Lindahl talar flytande engelska.