Bergqvist, Kajsa

Kajsa Bergqvist
Kajsa Bergqvist

Kajsa Bergqvist

(född den 12 oktober 1976)

Kajsa Margareta Bergqvist, född i Sollentuna, Stockholm, är en svensk före detta höjdhoppare. Hon tog ett bronsmedalj i de olympiska spelen, ett guld och två brons i friidrotts-VM och ett guld och ett brons i EM. Hennes personliga utomhusrekord på 2,06 m, satt i Tyskland 2003, är också ett svenskt rekord. Hennes inomhusrekord på 2,08 m, satt vid Hochsprung mit Musik-mötet 2006, är världsrekordet inomhus.

Kajsa Bergqvists karriär

Bergqvist föddes  och växte upp i Sollentuna kommun i Stockholms län. Hennes intresse för sport började när hon var 6 år och provade på sporter som fotboll, volleyboll, badminton, simning och längdskidåkning, men ingen av dem lyckades behålla hennes intresse.

När hon var 10 år blev hon övertalad av sin storebror, Anders, att tävla i Rösjöloppet, en långbana. Efter det evenemanget började hon prova på flera atletiska evenemang.

Bergqvist fortsatte att träna i flera idrottsgrenar tills hon var 15 år, då en ny tränare, Bengt Jönsson, kom till hennes klubb, Turebergs FK. Strax efter ankomsten valde han och Bergqvist att koncentrera sig på den gren som var hennes bästa, höjdhopp.

Hon gick på Southern Methodist University i Dallas (USA) 1995-1999, och tog en examen i reklam. Hon blev NCAA-mästare 1997 med ett hopp på 1,93 i regnet vid Indiana University över Amy Acuff från UCLA. Hon vann NCAA-mötet igen 1999 med en höjd på 1,90 i Boise. Säsongen 1999 tog hon Acuffs kollegiala utomhusrekord på 1,95 (6-6). Det rekordet utelämnas ibland eftersom det sattes i en internationell tävling efter NCAA-mötet.

Under 2001-2008 bodde Kajsa i Monaco.

År 2004 gjorde bristande framsteg och långa resvägar till att Bergqvist avslutade relationen med sin tränare Bengt Jönsson. Hon gick med i en grupp idrottare (inklusive OS-guldmedaljören Christian Olsson) under Yannick Tregaro.

Vid en tävling i Båstad, den 18 juli 2004, slet Bergqvist av sin hälsena. På grund av skadan missade hon sommar-OS 2004 i Aten, men lyckades återvända till formen lagom till VM i friidrott 2005 i Helsingfors. Där gjorde hon en imponerande serie hopp för att slå ut Chaunté Howard för guldmedaljen. Hennes Helsingforsseger gav henne Svenska Dagbladets guldmedalj det året.

2006 hade hon rankats som nummer ett för kvinnliga höjdhoppare i världen men misslyckades med att vinna i sommarens EM inför sina hemmafans i Göteborg, där hon fick nöja sig med en bronsmedalj.

Vid Hochsprung mit Musik mötet i Arnstadt, Tyskland, den 4 februari 2006, satte Bergqvist sitt första världsrekord: hon gjorde ett inomhushopp på 2,08 på sitt första försök och överträffade därmed Heike Henkels 2,07 m hopp den 8 februari 1992. Rekordet var inte helt oväntat eftersom hon hoppade 2,00 m redan under uppvärmningen till tävlingen.

Bergqvist valde att inte tävla i EM 2007 i friidrott, utan valde istället att koncentrera sig på att försvara sin världskrona utomhus. Hon hade inte börjat inomhussäsongen bra och var inte i närheten av den form som hade sett henne sätta världsrekord året innan. Det lönade sig dock inte då hon slutade som 7:a i Osaka.

Bergqvist gifte sig med regissören Måns Herngren på nyårsafton 2007 och meddelade kort därefter, den 7 januari 2008, att hon skulle gå i pension från höjdhoppningen. Hon hade märkt att hennes liv gick in i ”en ny fas” och att hon inte längre kände sig lika motiverad att fortsätta tävla, även efter uppehållet 2007.

Efter idrotten

Sedan hon gick i pension har hon varit ambassadör för både UNICEF och IAAF.

Privatliv

Bergqvist gifte sig med regissören Måns Herngren på nyårsafton 2007. Paret meddelade sin skilsmässa i början av 2011.

I december 2011 bekräftade Bergqvist i en intervju att hon var i ett förhållande med en kvinna, och sa:

”Så lesbisk som jag känner mig idag, så heterosexuell kände jag mig när jag var tillsammans med Måns. Men när jag blir gammal och ser tillbaka på mitt liv, kanske man kan tro att jag var bisexuell.”

Detta tillkännagivande kom efter en period av rykten om Bergqvists personliga liv.