Sembrant, Linda

Linda Sembrant
Linda Sembrant

Linda Sembrant

(född den 15 maj 1987)

Linda Birgitta Sembrant är en svensk fotbollsspelare som spelar som försvarare för Serie A-klubben Juventus och det svenska landslaget.

Linda Sembrants klubbkarriär

Linda Sembrant började spela fotboll med SK Servia, gick sedan vidare genom ungdomssystemet i Bälinge IF. Även om hennes förebild under uppväxten var anfallaren Henrik Larsson, blev Sembrant en försvarare.

Linda Sembrant tillbringade lågsäsongen 2006-07 med att spela i England med Lincoln Ladies (då känd som Lincoln City Ladies). Hon flyttade sedan till AIK 2008. I november 2010 bytte Sembrant till Kopparbergs/Göteborg FC, efter att ha blivit kapten i AIK. Ett år senare flyttade hon till Tyresö FF.

2012 var Sembrant en del av Tyresö-laget som vann Damallsvenska mästerskapet, men hon missade slutet av säsongen efter att ha drabbats av en främre korsbandsskada. Tyresö drabbades av en ekonomisk kollaps under säsongen 2014, drog sig ur ligan och släppte alla sina spelare. Sembrant säkrade en lukrativ flytt till franska klubben Montpellier.

I juli 2019 flyttade Linda Sembrant till Italien för att skriva på med försvarande Serie A-mästarna Juventus.

Linda Sembrants internationella karriär

Linda Sembrant representerade Sverige på alla ungdomsnivåer och vann sedan sin första seniorlandskamp mot England i februari 2008. Hon drogs ur den svenska truppen till EM 2009 på grund av skada.

2011 kallades Sembrant till Sveriges trupp till VM i Tyskland. Hon behöll sin plats i det nationella urvalet för OS i London 2012.

Med anledning av Sembrants 50:e landskamp gjorde hon Sveriges mål i oavgjort 1-1 mot Kanada. Vänskapsmatchen arrangerades i Los Angeles i november 2014.

Linda Sembrandt gjorde mål mot Thailand vid 2019 FIFA Women’s World Cup, öppningsmålet i en 5-1 seger.