Moström, Malin

Malin Moström
Malin Moström

Malin Moström

(född den 1 augusti 1975)

Malin Sofi Moström, med smeknamnet Mosan, är en svensk före detta mittfältare i fotboll, från 2001 till 2006 var hon kapten för det svenska damlandslaget i fotboll. Mosan gick i pension i december 2006 för att fokusera på sin familj och nya karriär som fastighetsmäklare.

Malin Moströms klubbkarriär

Malin Moström började sin karriär i Hägglunds IoFK i svenska Örnsköldsvik och kom till Umeå IK 1995 och spelade i Damallsvenskan, den högsta divisionen av damfotboll i Sverige. År 2000 vann hon sitt första SM med klubben och fick året därpå Diamantbollen, Svenska fotbollsförbundets årliga pris till årets kvinnliga spelare. Hon vann även priset för Årets mittfältare 2003-2005. 2002 blev hon kapten i Umeå IK, och 2003 och 2004 vann hon UEFA Women’s Cup med laget.

När Malin Moström lade av efter säsongen 2006 pensionerade Umeå IK tröjan med nummer sex till hennes ära. Säsongen efter så gjorde hon en kort comeback, för att täcka upp för skadorna på Johanna Frisk och Hanna Ljungberg.

I april 2019 belönades hon med priset ”One Club Woman” av spanska klubben Athletic Bilbao för sina prestationer och sin lojalitet till Umeå IK.

Malin Moströms internationella karriär

Den 26 juli 1998 gjorde Malin Moström sin seniordebut för Sverige i en vänskapsmatch mot England på Victoria Road, Dagenham. När hon gick in i matchen som en avbytare, förstörde hon den första matchen för Hope Powells, som var Englands nya tränare, genom att göra det enda målet efter 84 minuter.

Som landslagsspelare har Malin Moström spelat mer än 110 nationella matcher, och var en av de viktigaste spelarna när landslaget tog silvermedaljen i fotbolls-VM för damer 2003. Moströms mål i den 79:e minuten mot Kanada i semifinalen av den turneringen oavgjorde matchen och höll svenskt hopp vid liv. I den olympiska fotbollsturneringen 2004 gjorde hon ett matchvinnande mål mot Nigeria i den sista omgången av gruppspelet, som tog Sverige till kvartsfinal.