Rooth, Maria

Maria Rooth
Maria Rooth

Maria Rooth

(född den 2 november 1979)

Maria Elisabeth Rooth, född i Ängelholm, är en pensionerad svensk ishockeyspelare. Hon är den enda damhockeyspelaren från University of Minnesota Duluth som har fått sin tröja pensionerad (vilket innebär att ingen i laget efter det får bära en tröja med det numret igen). Rooth var vicekapten och en av de mest erfarna spelarna i det svenska landslaget från 1996.

2015 valdes Rooth in i IIHF Hall of Fame.

Maria Rooths spelkarriär

NCAA

Rooth spelade kollegial hockey för Minnesota-Duluth Bulldogs damishockeyprogram. Hon är rankad tvåa i ledande poäng genom tiderna i Bulldogs historia och utsågs till WCHA All-Decade-laget 2009. Hon är Bulldogs ledande målskytt genom tiderna med 119 mål i karriären och rankas tvåa i karriärpoäng med 232. Hon var trefaldig All-American (2001, 2002, 2003) och trefaldig utvald till First Team All-WCHA. Hon var ligans Rookie of the Year år 2000. Under säsongen 2000-01 utsågs hon till den mest värdefulla spelaren av Frozen Four och MVP för WCHA-turneringen. Den 21 januari 2011 deltog Rooth, tillsammans med Bulldog-alumnerna Caroline Ouellette och Jenny Potter, i en ceremoniell faceoff för att markera den första hockeymatchen på Amsoil Arena.

Internationell spelkarriär

Rooth är en fyrfaldig Sverige-olympier i lag. Hon fick ihop nio mål och nio assist på 20 matcher under sin OS-karriär och spelade mer än 260 matcher för Team Sweden. Vid 2009 IIHF World Championship gjorde Rooth sitt 100:e internationella mål i karriären, det första för en Team Sweden-spelare.

2006 vinter-OS

Rooth deltog i de olympiska spelen i Turin 2006. Vid sidan av målvakten Kim Martin var hon avgörande för Sveriges mot USA i semifinalspelet, vilket säkerställde Sverige minst en bronsmedalj och dess första resa till guldmedaljspelet. Rooth gjorde två mål under ordinarie tid för att göra matchen oavgjord och gjorde det sista målet i den efterföljande straffläggningen. Totalt vid dessa olympiska spel gjorde hon fem mål och fyra assist för totalt nio poäng, vilket rankades fyra, oavgjort för högsta icke-kanadensiska spelare och högst bland europeiska spelare. Hon hade plus-minus +1 och två straffminuter. Hon utsågs till en av turneringens bästa forwards.

Tränare

Rooth återvände till Duluth som assisterande tränare för Minnesota–Duluth Bulldogs damishockeyprogram under säsongen 2010-11.