Martin Hasson, Kim

Kim Martin Hasson
Kim Martin Hasson

Kim Martin Hasson

(född den 28 februari 1986)

Kim Kristine Martin Hasson är en pensionerad svensk ishockeymålvakt som för närvarande arbetar i Linköpings HC-organisation. Med det svenska landslaget vann hon två OS-medaljer, brons 2002 och silver 2006, och två IIHF-VM-brons, 2005 och 2007. Martin Hasson spelade i SDHL med AIK och Linköping HC, i den ryska damhockeyn Ligan med Tornado Dmitrov, i NCAA Division I med Minnesota-Duluth Bulldogs, i J20 SuperElit med Malmö Redhawks junior herrlag, och i J18 Allsvenskan med Hammarby IF:s junior herrlag.

Hon gjorde sin debut med Malmö Redhawks i Hockey Allsvenskan, den andra ligan för herrar i Sverige, den 8 mars 2006, som den första kvinnan som någonsin spelat för ett professionellt herrlag i Sverige men detta la University of Minnesota Duluth in sitt veto emot – den amerikanska skolan som hade erbjudit henne ett stipendium för att spela hockey. Detta berodde på att NCAA, det huvudsakliga styrande organet för amerikansk collegesport, förbjuder idrottare vid sina medlemsskolor att tidigare ha spelat i en professionell liga, även om de inte fått betalt.

Spelkarriär

Martins första säsong av organiserad ishockey var vid 10 års ålder, och hon släppte inte in ett enda mål under hela turneringen på 17 matcher. Martin gjorde sin internationella debut i november 2000 vid Four Nations Cup. Hon dök där upp i en match, och spelade oavgjort 2-2 mot Finland.

I klubbtävling är hon tvåfaldig Europamästare för damer med AIK, 2004-05 och 2005-06. Hon hyllades också som den bästa målvakten i turneringen 2005-06.

University of Minnesota-Duluth

Den 22 mars 2008 slog Martin och UMD Bulldogs Wisconsin Badgers med 4-0 på Duluth Entertainment Convention Center-arenan i Duluth, MN för sitt fjärde nationella mästerskap i NCAA Division I. Det var bara den andra shutouten i NCAA:s hockeymästerskapshistoria för damer. Martin gjorde 28 räddningar i spelet och totalt 69 räddningar i Frozen Four-mästerskapsturneringen och utsågs till turneringens mest framstående spelare. Hon utsågs också till All-Tournament Team tillsammans med fyra av sina lagkamrater.

Den 19 februari 2011 ledde Martin Bulldogs till en 9-0 shutout av St. Cloud State Huskies på Amsoil Arena i Duluth. Vinsten gav Martin 66 vinster, ett nytt rekord för Bulldogs målvakter. Det tidigare rekordet hade Martins tidigare lagkamrat, Riita Schaublin.

Den 3 mars 2011 utsågs Martin till årets WCHA-målvakt och utsågs till ligans All-WCHA andralag.

2011-12 spelade Martin med Team Sweden-lagkamraterna Elin Holmlöv och Danijela Rundqvist för Tornado Moscow i Russian Women’s Hockey League.

Internationellt spel

Martin gjorde sin internationella debut för Sverige vid VM för damer 2001, när hon var 15 år gammal. Hon spelade i två matcher, då Sverige slutade femma. Hon spelade också för Sverige vid vinter-OS 2002, och hjälpte dem till en tredjeplats som en överraskningsstartare till bronsmatchen mot Finland. Martin valdes som startspelare för medaljspelet genom en myntkastning. Martin deltog även för Sverige vid världsmästerskapen för damer 2004, 2005, 2007 och 2008, och tog bronsmedaljer 2007 och 2009.

Martin gjorde sitt andra framträdande vid vinter-OS 2006. Hon stod i mål för Sverige när de förstörde för USA i semifinalen. Martin tog 37 räddningar i en shootout-seger, vilket markerar första gången damernas guldmedaljfinal vid OS inte skulle innehålla en matchup mellan Kanada och USA. Vid slutet av turneringen utsågs Martin till bästa målvakt av International Ice Hockey Federation Directorate och fick en plats i Tournament All-Star Team.