Wertsén, Emma

Emma Wertsén
Emma Wertsén

Emma Wertsén

(född den 17 oktober 1988)

Emma Katinka Renée Wertsén (född Samuelsson) är en svensk fäktare, och silvermedaljör i EM 2007.

Emma Wertséns karriär

Tränad av den ukrainske mästaren Sergey Paramonov vann hon en bronsmedalj i junior-VM 2006 i Taebaek, följt av en guldmedalj i 2007 års upplaga i Belek. Samma år deltog hon i sitt första EM. Hon tog sig till final efter att ha besegrat Rysslands Tatiana Logunova och estniska Irina Embrich, men besegrades i finalen av franska Laura Flessel. Ett stipendium från Svenska Dagbladet gjorde att hon kunde träna hårdare.

Hon fick ett wildcard för de olympiska spelen 2008 i Peking, men förlorade i kvartsfinalen mot tyska Britta Heidemann, som så småningom blev olympisk mästare. Säsongen 2009-10 klättrade hon upp på sitt första VM-podium med en andraplats i Barcelona, ​​följt av ytterligare en silvermedalj i Luxemburg. Hon avslutade säsongen som nr 21 på världsrankingen, ett karriär bästa 2015.

Säsongen 2011-12 vann hon Saint-Maur World Cup efter att ha vunnit över Kinas Sun Yujie. Hon försökte kvalificera sig till de olympiska spelen 2012, men misslyckades mot Laura Flessel-Colovic i semifinalen i den europeiska kvalturneringen i Bratislava.

2015 misslyckades hon med att kvalificera sig till finalen av 64 i Ciutat de Barcelona-turneringen, men ledde Sverige till sin första lag-VM-seger sedan 1970-talet. De besegrade Australien, Ungern, Schweiz och Rumänien innan de mötte Italien i finalen. Samuelsson vände en italiensk ledning med 12-16 och besegrade den regerande världsmästaren Rossella Fiamingo i den sista omgången för att avsluta med 45-33 för Sverige.