Eliasson, Emma

Emma Eliasson
Emma Eliasson

Emma Eliasson

(född den 12 juni 1989)

Emma Maria Josefin Eliasson, född i Kiruna, är en svensk, pensionerad ishockeyspelare. Ansedd som en av de största svenska försvararna som någonsin spelat ishockey och känd för sina offensiva förmågor och fysiska spelstil, hade hon i snitt över en poäng per match under sin 10-åriga SDHL-karriär, spelade i fem SDHL-mästerskapsfinaler och gjorde över 230 framträdanden för det svenska landslaget och vann en silvermedalj vid vinter-OS 2006.

Emma Eliassons karriär

Under uppväxten i Kiruna, först i Karesuando och sedan i centrala Kiruna, spelade Emma Eliasson ofta i pojkhockeylag. Hon har talat ut om sin erfarenhet av att ha blivit förlöjligad för att vara en tjej som spelar hockey, och sagt att hon var tvungen att ”visa att hon var bättre än dem, eller helt enkelt köra över dem för att vinna respekt.” När hon var mellan 14 och 15 år så spelade hon för Modo Hockey och tog bussen för att pendla från Kiruna till Örnsköldsvik.

2006 flyttade hon till Gävle för att gå på gymnasiet och spela för Brynäs IF. Under tre år i rad mellan 2010 och 2012 tog sig Brynäs till slutspelsfinalen och förlorade, tills hon gjorde ett hattrick i semifinalerna för att ta klubben till finalen 2012.

Emma Eliasson skrev på för Munksund-Skuthamns SK inför säsongen 2012-13, och utsågs till assisterande kapten för klubben.

Efter att ha haft ekonomiska svårigheter gick Munksund-Skuthamns SK samman med Luleå HF 2015 och bildade Luleå HF/MSSK. Hon utsågs till kapten för det nybildade laget, gjorde sitt karriärbästa 45 poäng 2015-16, ledde laget till en mästerskapsseger, hennes första i karriären, och utsågs till Årets försvarare i Riksserien. Hon utsågs till Årets svenska hockeytjej 2016. Efter att ha fått priset uppmanade hon Svenska Ishockeyförbundet att ändra namnet på priset till något mindre föråldrat.

Emma Eliasson gjorde 37 poäng på 36 matcher 2016-17, då Riksserien bytte namn till SDHL, vilket ledde Luleå till en förstaplats i grundserien för andra året i rad. Hon lade till ytterligare 3 poäng på 4 slutspelsmatcher då klubben slogs ut i slutspelssemifinalen av HV71.

I maj 2017 tillkännagav hon att hon skulle gå i pension från hockeyn, med hänvisning till höga stressnivåer som ledde till hjärtklappning och hennes kontroversiella avhopp från det svenska landslaget som skäl.

När Emma Eliasson gick i pension uttalade Luleås huvudtränare Fredrik Glader att:

”Den bästa försvararen någonsin i svensk damhockey har avslutat sin karriär.”

2018 meddelade Kiruna IF att hon utsågs som en hedersklubbmedlem tillsammans med före detta NHL-försvararen Börje Salming, de två första spelarna som tilldelades den äran på 15 år. Nästa år meddelade klubben att de skulle dra tillbaka hennes nummer, vilket gjorde henne till den första spelaren i klubbens historia som tilldelades den äran.

Emma Eliassons internationella karriär

Emma Eliasson gjorde över 200 landskamper för det svenska damlandslaget i ishockey. Hon vann en silvermedalj vid vinter-OS 2006 i Turin, Italien, och skulle återigen representera Sverige vid OS 2010 och 2014. Hon gjorde totalt 7 poäng i 16 OS-matcher.

Efter hennes silvermedalj 2006 hängdes ett porträtt av henne inne på Kiruna hockeyarena, men togs bort efter att ha blivit vandaliserat vid upprepade tillfällen. Porträttet sattes senare upp permanent.

Efter att Sverige förlorade mot Finland i OS-kvartsfinalen 2014 meddelade hon att hon drar sig tillbaka från internationellt spel. Hon återvände dock till landslaget 2015.

Kontroversiell sparkning

2017 sparkades hon kontroversiellt ut ur det svenska landslaget av huvudtränaren Leif Boork. Efter att inte ha pratat med henne på flera månader sa Boork till pressen att landslagsledningen ”har varit för svag” och att det var ”dags att sluta kompromissa. Ett år senare skulle Boork få sparken som Sveriges tränare efter en sjunde plats vid OS 2018, anklagelser om att ha mobbat Jenni Asserholt till pensionering och en spelares begäran om avgång.

Efter sin pensionering riktade Emma Eliasson hård kritik mot Svenska Ishockeyförbundet och menade att förbundet ”förrådde [spelarna] när vi var som mest utsatta.” Hon uppgav att efter Sveriges nederlag i kvartsfinalen i VM 2016 träffades 14 spelare i laget på ett hotellrum i Norrtälje för att diskutera lagets dåliga moral och prestation, och för att försöka ta itu med klagomål över dåliga förhållanden som att de serverades utgången mat och var tvungna att följa strikta uppföranderegler som inkräktade på deras personliga liv, inklusive att diktera vilka kläder spelarna kunde ha på sig. Svenska ishockeyförbundet vägrade dock träffa spelarna.

2019, efter att Sverige för första gången degraderats från den högsta IIHF-divisionen, gick spelarna ut i strejk. Hon uttalade sig till stöd för de strejkande spelarna och sa att hon kände att ”mycket bra kommer att komma från det.”

Emma Eliassons privatliv

Emma Eliasson är civilekonom från Luleås tekniska universitet. Hon har också tillbringat större delen av sina somrar som gruvarbetare i Kirunas magnetitgruvor.

Efter sin pensionering från hockeyn spelade hon fotboll under ett år som mittfältare för Notvikens IK i Luleå. 2018 återvände hon till Luleå HF för att bli assisterande tränare för pojkarnas U16.