Landström, Jessica

Jessica Landström
Jessica Landström

Jessica Landström

(född den 12 december 1984)

Jessica Elin Maria Landström är en före detta svensk fotbollsforward som har representerat Sveriges damlandslag i fotboll vid 2008 års olympiska fotbollsturnering, 2009 UEFA Women’s Championship och 2011 FIFA Women’s World Cup. På klubbnivå har hon spelat för de damallsvenska lagen Djurgårdens IF, Hammarby IF DFF, Linköpings FC och Kopparbergs/Göteborg FC. Hon har också spelat för FFC Frankfurt i Tyskland och Sky Blue FC i USA.

Jessica Landströms klubbkarriär

Efter att ha börjat sin karriär med fyra år för Djurgården spelade Landström för Hammarby IF DFF som forward 2005-2007. Några veckor efter sin debut och sitt första mål för det svenska landslaget värvades hon av Linköpings FC för att ersätta den avgående Frida Östberg. Överföringen multiplicerade hennes lön med nästan sex gånger; När hon spelade med Hammarby tjänade hon omkring 5000 kr i månaden, medan hon enligt uppgift fick in upp till 30 000 kr när hon spelade för Linköpings. Hon hade för avsikt att överföringen skulle hjälpa till att säkra hennes plats i den nationella truppen till OS i Peking 2008.

Jessica Landström gjorde 11 mål på 17 matcher 2008 och bestämde sig för att stanna i Linköping för säsongen 2009, där klubben samlade en liga- och cup-”dubbel”. Hon gjorde mål mot Umeå (2-0) i Svenska Cupfinalen.

I november 2009 skrev Landström på ett proffskontrakt med amerikanska WPS-laget Sky Blue FC. Efter att ha spelat i tre av nio matcher för Sky Blue, förhandlade Landström om ett frisläppande och accepterade ett tvåårskontrakt från FFC Frankfurt i juli 2010. Hon kritiserade den amerikanska klubben för bristande ledarskap och uttryckte förhoppningen att spel i Tyskland skulle ge bättre förberedelser för 2011 FIFA Women’s World Cup.

Jessica Landström kom överens om ett avtal om att återvända till Djurgården i april 2012, men med Frankfurt fortfarande i UEFA Women’s Champions League, så insisterade den tyska klubben på att hon skulle stanna till slutet av säsongen innan hon så småningom fick slutföra flytten.

När Djurgårdens degraderades i slutet av säsongen 2012 gick Landström över till Kopparbergs/Göteborg FC. Hon skrevs på som en direkt ersättare för Christen Press, Göteborgs främste målskytt som hade lämnat Tyresö FF. Efter att ha lämnat Göteborg spelade Landström inte 2014 utan tränade med tidigare klubben Hammarby inför turneringen 2015.

Jessica Landströms internationell karriär

Jessica Landströms ”drömmar krossades” när hon blev förbisedd för ungdomslandslaget, efter att ha slutat som skyttekung i en regional U-15-turnering. Hon debuterade för det svenska seniorlandslaget mot Danmark den 8 november 2007, och började som forward och gjorde sitt första landskampsmål i en 4-2-seger. Hon hade även spelat för U21/23-landslaget.

Jessica Landström ingick i tränaren Thomas Dennerbys trupp till OS 2008. Det var hennes första stora mästerskap och hon ville lära sig av att spela tillsammans med förstahandsanfallarna Lotta Schelin och Victoria Sandell Svensson. Landström spelade fyra matcher i Kina och behöll sin plats i landslaget för UEFA Women’s Euro 2009, där hon spelade två gånger.

Vid 2011 FIFA Women’s World Cup gjorde Landström det vinnande målet i gruppspelsvinsten över Colombia, när Sverige nådde semifinalen. Hon var med som avbytare i Sveriges 3-1 förlust mot slutvinnarna Japan i Frankfurt. Sverige säkrade tredjeplatsen genom att slå Frankrike med 2-1 i Sinsheim, även om Landström förblev en oanvänd ersättare.

Landström utsågs till reserv för Sveriges trupp vid OS i London 2012 men spelade inte.

Jessica Landströms spelstil

När Landström värvades till Sky Blue FC sa den amerikanska klubbens general manager Gerry Marrone:

Jessica Landström är det prototypiska målet: hon kan leka med ryggen mot målet, är befallande i luften och har en stor fysisk närvaro. Den här säsongen i Sverige var hon en av de främsta målskyttarna, och ännu viktigare, gjorde några stora mål i viktiga matcher.

Jessica Landströms privatliv

Jessica Landström är lesbisk och kom ut offentligt i november 2008 för att erkänna det stöd hon fått från sin partner. Innan hon blev professionell fotbollsspelare så hade hon studerat till en magisterexamen i maskinteknik.