Andersson, Malin

Malin Andersson

(född den 4 maj 1973)

Malin Elisabeth Andersson, född i Kristianstad, Skåne, är en svensk fotbollsspelare.

Under en internationell karriär som varade från 1994 till 2005 medverkade Malin  Andersson i 151 landskamper för Sverige. Kristin Bengtsson var vid tidpunkten för sin pensionering den enda andra spelaren i svensk fotbollshistoria som hade samlat på sig 150 landskamper. Hon tävlade i världsmästerskapen för damer 1995, 1999 och 2003 och gjorde tre mål för Sverige totalt. Hon tävlade även för Sverige i OS 1996, 2000 och 2004.

Inrikes spelade hon för Malmö FF i Damallsvenskan, och vann Diamantbollen som Sveriges bästa kvinnliga fotbollsspelare 1995.

Framträdanden och mål i VM och OS-turneringar

Malin Andersson tävlade i tre FIFA-VM för damer: Sverige 1995, USA 1999, USA 2003. Hon spelade också i tre olympiska turneringar: Atlanta 1996, Sydney 2000 och Aten 2004.

Hon dök upp i alla utom två av sitt lags matcher i dessa turneringar och spelade varje minut för Sverige vid VM 1995 och 1999 och vid OS 2000. I VM 1995 gjorde hon både det första och det sista målet för Sverige när de kom tillbaka från ett 0-2-underläge mot Tyskland för att vinna med 3-2 på andra dagens match. Hennes mål efter 53 minuter mot Brasilien i kvartsfinalen av VM 2003 visade sig vara segermålet i den matchen, en avgörande seger i Sveriges marsch mot en andraplats.