Wiberg, Pernilla

Pernilla Wiberg
Pernilla Wiberg

Pernilla Wiberg

(född den 15 oktober 1970)

Pernilla Wiberg (OLY*) är en svensk före detta alpin skidåkare och affärskvinna. Hon tävlade på världscupbanan mellan 1990 och 2002, där hon blev en av få vinnare av alla evenemang. Efter att ha vunnit två olympiska guldmedaljer, fyra världsmästerskap och en världscuptitel så är hon en av 1990-talets mest framgångsrika alpina skidåkare. På klubbnivå representerade hon Norrköpings SK. Hon är född i Norrköping.

*OLY är utmärkelser som beviljas av World Olympians Association (WOA) till idrottare som har deltagit i de olympiska spelen.

Pernilla Wibergs karriär

Efter att ha tävlat utan större framgångar i två junior-VM 1987 och 1988 fick Wiberg sitt internationella genombrott i början av 1990-talet. I sin världscupdebut i Vemdalen, Sverige, den 13 mars 1990, slutade hon 5:a i slalom, och fem dagar senare slutade hon 3:a i storslalom i Åre. Den följande säsongen 1991 tog hon tre världscupsegrar och en guldmedalj i storslalom vid världsmästerskapen 1991 i Saalbach.

Hennes alpina VM-guld var det första för en skandinavisk kvinna på 33 år. Fram till slutet av sin karriär 2002 vann Wiberg ytterligare 21 världscuptävlingar, vilket gav henne totalt 24 världscupsegrar, inklusive minst en seger i var och en av de fem olika alpina grenarna. I fem världsmästerskap vann hon sex medaljer: fyra guld, ett silver och ett brons.

Hennes bästa säsong var 1996-1997 då hon vann tio världscuptävlingar och tog total-, slalom- och kombinerade titlar. Hon detroniserade tidigare års världscupvinnare Katja Seizinger med över 500 poäng. I slalomgrenen var hon otroligt dominant med 5 segrar, 2 silver, 1 brons och 1 4:a i 9 världscuptävlingar i slalom.

Hon vann sin första världscup i störtlopp någonsin i världscupens finalhelg, vilket gjorde henne till en av de första kvinnorna någonsin att vinna världscuptävlingar i alla 5 grenarna. Hon ledde också världscupens Super G-ställning fram till det sista racet och behövde bara en 5:e plats i Super G på världscupfinalhelgen (med Gergs 2:a plats) för att säkra säsongens Super G-titel.

Tyvärr så när hon var på gång för att få en 2:a eller 3:e plats så gick hon ur kurs och förlorade säsongens Super G kristallglob till Hilde Gerg. Wiberg anser att Super G var hennes näst bästa tävlingsgren efter slalom och hennes favorittävling att delta i, men det är där hon har haft mest otur och besvikelser genom sin 4:e plats i Lillehammer, misstag i 96 och 97 världscuper och mycket en mycket otursam förlust av Super G-säsongens kristallglob under säsongen 97.

Efter sin skidkarriär kommenterade Wiberg alpin skidåkning för Sveriges Television.

Pernilla Wiberg i OS

Wiberg vann storslalomguldet i vinter-OS 1992 i Albertville och kombinationsguldet 1994 i Lillehammer. Vid båda dessa OS var Wiberg den mest framgångsrika svenska idrottaren. 1998 i Nagano vann hon silvermedaljen i utförsåkning; Wiberg anser att denna prestation är den bästa i hennes karriär. I sitt sista OS 2002 vid 31 års ålder lyckades hon inte nå topp tio och slutade 14:a i störtlopp och 12:a i super-G. Det olympiska super-G skulle bli hennes sista internationella lopp, eftersom hon tillkännagav att hon skulle gå i pension några veckor senare, efter en operation av sina knän.

Utmärkelser

1991 tilldelades Wiberg Svenska Dagbladets guldmedalj.

Juryns motivering var:

”För den sensationella storslalomsegern i världsmästerskapen, säkrad genom en djärv och skicklig andra sträcka.”

Samma år, 1991, tilldelades hon Jerringpriset, ett pris hon fick igen året därpå.

Internationella olympiska kommittén

Wiberg valdes in som ledamot av den Internationella olympiska kommittén 2002 och hade ett åttaårigt mandat fram till 2010. Hon var medlem i följande kommissioner: Athletes’ (2002-), Sport and Environment (2002), Ethics (2003-) , Koordinering för de XXI olympiska vinterspelen i Vancouver 2010 (2003-), nomineringar (2003-).

Den 2 september 2008 meddelade IOK att Wiberg skulle vara ordförande i en kommission utsedd av IOK:s ordförande Jacques Rogge. Kommissionen skulle analysera projekten i de städer som är utvalda som kandiderar till de första vinterolympiaderna för ungdomar.

Aktivism

Pernilla är idag medlem i klubben ”Champions for Peace”, en grupp på 114 (den 29 november 2018) kända elitidrottare som engagerat sig för att tjäna freden i världen genom idrott, skapad av Peace and Sport, en Monaco-baserad internationell organisation. Andra Champions for Peace-medlemmar inkluderar den ukrainske före detta stavhopparen Sergey Bubka, brittisk långdistanslöparen, Paula Radcliffe, och den serbiske tennisspelaren Novak Djokovic.

Pernilla Wibergs privatliv

Tillsammans med sin man Bødvar Bjerke har Wiberg två barn; Axel (f. 2003) och Sofia (f. 2007). Sedan 1995 bor hon i Monaco.

Som affärskvinna äger och driver hon Pernilla Wiberg Hotel vid Idre Fjäll i Dalarna.