Thunebro, Sara

Sara Thunebro
Sara Thunebro

Sara Thunebro

(född den 26 april 1979)

Sara Kristina Thunebro är en svensk före detta fotbollsspelare som var försvarare för det svenska damlandslaget. På klubbnivå spelade Thunebro för Eskilstuna United DFF, Tyresö FF och Djurgårdens IF i Damallsvenskan, samt FFC Frankfurt i Frauen-Bundesliga.

Thunebro gjorde sin internationella debut 2004, vann 132 landskamper och representerade Sverige vid 2009 och 2013 års upplagor av UEFA Women’s Championship. Hon spelade också vid 2007, 2011 och 2015 FIFAs världsmästerskap för damer, samt de olympiska fotbollsturneringarna 2008 och 2012. Hon var en attackerande vänsterback, och hennes varumärke på planen var hennes vita pannband.

Sara Thunebros klubbkarriär

Sara Thunebro började spela fotboll vid sex års ålder och steg så småningom till ungdomsklubben Viljan IK. Hon tog sig vidare genom Damallsvenskan till ett av topplagen, Djurgårdens IF. Med Thunebro i laget vann Djurgården SM 2003 och 2004. Djurgården vann även Svenska Cupen både 2004 och 2005, vilket säkrade kvalificeringen till UEFA Women’s Cup. 2005 nådde Djurgården finalen men slogs av Turbine Potsdam.

Efter att två gånger ha blivit framröstad som den bästa försvararen i Sverige, gick Thunebro med i FFC Frankfurt 2009. Hon förlängde sitt kontrakt med den tyska klubben med ytterligare två år i april 2011.

Efter att ha spelat endast tre matcher under första halvan av säsongen lämnade hon Frankfurt i mars 2013 för att ansluta sig till Tyresö FF i Sverige. Hon siktade på att få mer matchträning inför UEFA Women’s Euro 2013 i sitt hemland.

Efter en säsong i Tyresö gick hon vidare igen, till nyuppflyttade damallsvenska klubben Eskilstuna United DFF. När Thunebro tillkännagav överföringen i december 2013 erkände hon att hon flyttade för att bo närmare sin familj. Efter säsongen 2015 då Eskilstuna slutade som tvåa till FC Rosengård tog Thunebro det svåra beslutet att lägga av med spelet. Tränaren Viktor Eriksson tackade Thunebro för hennes del i att etablera klubben i högsta ligan och beskrev det som en ära att få ha jobbat med henne i två år.

Sara Thunebross internationella karriär

En 3-0 förlust mot USA i januari 2004 var Sara Thunebros första framträdande för det svenska seniorlandslaget. Hon hade då redan samlat på sig 32 landskamper på U23-nivå, åtta på U19 och 10 på U17. Hon stannade i utkanten av truppen men lämnades utanför uttagningen till UEFA Women’s Euro 2005. Thunebro reste till Kina för 2007 FIFA Women’s World Cup men gjorde bara ett framträdande under Sveriges utträde i gruppspelet. När hon återvände till Kina för följande års olympiska fotbollsturnering hade Thunebro blivit en ordinarie startande i laget som tog sig till kvartsfinal.

2009 var Sara Thunebro en viktig del av ett välformat svenskt lag som njöt av segrar över Tyskland, Brasilien och USA.

”Varje år har jag tagit små steg framåt”, förklarade hon.

”Jag känner mig i bra form nu, men jag har inte nått min topp än.”

Vid UEFA Women’s Euro 2009 nådde Sverige kvartsfinalen bara för att bli eliminerad av Norge.

Vid 2011 FIFA Women’s World Cup i Tyskland vann Sara Thunebro en bronsmedalj med Sverige, som slogs av slutvinnarna Japan i semifinalen. Tredjeplatsen säkrade Sveriges kval till den olympiska fotbollsturneringen 2012 i London. I september 2011 meddelade Thunebro sin avsikt att dra sig tillbaka från internationell fotboll efter UEFA Women’s Euro 2013 turneringen i Sverige.

Efter turneringen drog sig Thunebro tillbaka och valdes ut av förbundstränaren Pia Sundhage för Sveriges 2015 FIFA Women’s World Cup-kvalkampanj. I maj 2015 bekräftades Thunebro och Eskilstunas lagkamrater Olivia Schough och Malin Diaz i Sundhages svenska trupp för 2015 FIFA Women’s World Cup i Kanada.

Efter Sveriges andra omgångsutslagning i Kanada slutade Thunebro med internationell fotboll. Hon hade bara fått 15 minuters speltid eftersom laget inte lyckades vinna någon av sina fyra matcher i turneringen. Thunebro kände att hon inte längre hade tränaren Sundhages förtroende och ville inte sitta på avbytarbänken för att göra upp siffrorna.