Pietilä Holmner, Maria

Maria Pietilä Holmner
Maria Pietilä Holmner

Maria Pietilä Holmner

(född den 25 juli 1986)

Maria Helena Pietilä-Holmner  är en pensionerad svensk alpin skidåkare i världscupen. Hon specialiserade sig på de tekniska evenemangen slalom och storslalom.

Född i Umeå började Pietilä-Holmner med alpin skidåkning vid sju års ålder. Hon var också en flitig fotbollsspelare och spelade som forward för Mariehems flicklag fram till 15 års ålder, då hon bestämde sig för att fokusera på skidåkning. Pietilä-Holmner gjorde sin världscupdebut i Sölden vid 16 års ålder i oktober 2002. Hon vann en guldmedalj vid världsmästerskapen i alpin skidåkning 2006 i slalom. Hennes första världscupseger kom i en slalom i Aspen i november 2010. Hon gjorde totalt 207 världscupstarter och tog tio pallplatser, inklusive tre segrar.

Pietilä-Holmner tog fem medaljer i världsmästerskapen, två som individuell och tre i lagtävlingarna. Hon blev silvermedaljör i storslalom 2007 i Åre, Sverige. Fyra år senare 2011 vann hon 2 bronsmedaljer i Garmish-Partenkirchen i slalom och lagtävlingen. På Schladming 2013 vann hon ett silver i lagtävlingen. Hon tog sin sista VM-medalj vid 2017 års mästerskap, där hon var en del av den svenska truppen som slutade trea i lagtävlingen.

Hon gjorde sin debut vid vinter-OS 2006, där hon slutade tio i storslalom. Vid vinterspelen 2010 slutade hon fyra i slalom och vid vinter-OS 2014 var hon sexa i storslalom. Hon vann också sju svenska mästerskapstitlar: fem i slalom, en i storslalom och en i kombinerat.

Den 17 januari 2018 meddelade hon att hon gick i pension från alpin skidåkning efter ryggproblem för att istället bli Eurosport expertkommentator.

Hon har varit haft ett förhållande med den alpina skidåkaren Hans Olsson sedan 2004, från och med 2018 är paret förlovade. De arbetade båda som en del av laget som täckte alpin skidåkning vid vinter-OS 2018 för Eurosport.