Öqvist, Josefine

Josefine Öqvist
Josefine Öqvist

Josefine Öqvist

(född den 23 juli 1983)

Anna Lenita Josefine Öqvist är en svensk före detta fotbollsspelare som spelade för Montpellier i franska Division 1 Féminine och det svenska landslaget. Hon gjorde ett avgörande mål i den 86:e minuten i 2003 års FIFAs semifinal i fotbolls-VM för damer mot Kanada för att föra Sverige vidare till finalen. Hon fick smeknamnet Jossan och utsågs till Årets Svenska Rookie 2003.

Medan hennes primära position var som forward, så utsågs hon till mittfältare för de olympiska sommarspelen 2008. Under turneringen skadades hon och ersattes med Maria Aronsson. Öqvist slet sönder sitt främre korsband (ACL) före 2007 FIFA Women’s World Cup och togs följaktligen bort från listan för att återhämta sig.

Josefine Öqvist väckte uppmärksamhet som Pin-up-tjej för en bikinifotografering i tidningen Slitz våren 2004. Hon filmades också när hon bytte tröjor med en manlig supporter vid 2011 FIFA Women’s World Cup i Tyskland.

Josefine Öqvists klubbkarriär

Efter säsongen 2008 ville svenska giganterna Umeå IK ha Josefine Öqvist. Men istället skrev hon på ett nytt tvåårskontrakt med Linköping. Öqvist drabbades av en tragedi i sitt personliga liv i november 2009 när hennes 29-åriga syster Caroline fick ett dödligt epileptiskt anfall. 2011 skrev Öqvist på för det bästa publiklaget i Sverige, Tyresö FF. Tyresö stoltserade med tre medlemmar i det svenska landslaget tillsammans med spelare från det brasilianska och holländska landslaget.

I januari 2012 avslöjades att Josefine Öqvist var gravid och skulle missa hela säsongen, inklusive OS i London 2012. Efter dottern Stellas födelse så återvände Öqvist för att spela 2013, men bestämde sig för att gå till Kristianstads DFF istället för Tyresö. Hon bodde i närliggande Malmö med sin partner Stefan Lassen, den danska professionella ishockeyspelaren som spelade för Malmö Redhawks.

Efter att ha varit med som Sveriges värdar vid UEFA Women’s Euro 2013, skrev Öqvist på ett kontrakt med franska klubben Montpellier. Hon presterade bra i Frankrike men blev snart orolig eftersom Lassen hade flyttat till Österrike för att spela för Graz 99ers. Han beskrev att bo så långt ifrån Öqvist och Stella som ”ohållbart”. I maj 2014 meddelade Öqvist att hon gick i pension från fotbollen och sa att hon ville sluta medan hon fortfarande spelade på toppnivå.

Josefine Öqvists internationella karriär

Öqvist spelar för Sverige i VM 2011

Den 18 augusti 2002 gav tränaren Marika Domanski-Lyfors, Josefine Öqvist hennes seniordebut för det svenska damlandslaget i fotboll i en 1-0-seger mot Nordkorea.

Josefine Öqvist var med i Sverige-laget som tog bronsmedalj vid VM 2011 och spelade i alla matcherna. Den 16 juli 2011 fick hon ett rött kort i 3:e matchen mot Frankrike efter att ha stött mot Sonia Bompastor, men Sverige vann med 2-1 trots att de var en spelare under. Öqvist hade gjort mål i semifinalen mot slutvinnarna Japan, men Sverige slogs med 3–1.

I februari 2014 gick Josefine Öqvist i pension från internationell fotboll efter 12 års spel i Sverige. Hon hade gjort 20 mål på sina 80 landskamper.