Mattsson, Sofia

Sofia Mattsson
Sofia Mattsson

Sofia Mattsson

(född den 11 november 1989)

Sofia Magdalena Mattsson är en svensk brottare, som har vunnit ett världsmästerskap, fyra Europamästerskap och en bronsmedalj i OS.

Sofia Mattssons biografi

Sofia Mattsson är född i Gällivare och är en av de högst rankade kvinnliga brottarna i Europa. Hon brottas i divisionen 48 kilo för brottarklubben Gällivare SK, tränad av Håkan Johansson och Kalle Taivalsaari. Sedan 2001 har hon vunnit elva SM (sex på kadettnivå, två på juniornivå och tre på seniornivå).

2007 tävlade Sofia Mattsson vid EM i Sofia, hennes första internationella mästerskap någonsin på seniornivå. Trots sin unga ålder och oerfarenhet vann hon sin första match; men i den följande matchen besegrades hon av den ryska brottaren Larisa Oorzhak (som fortsatte med att vinna guldmedaljen). I repechen besegrade Mattsson sina två andra motståndare och vann bronsmedaljen.

I augusti 2007 blev Mattsson juniorvärldsmästare för andra gången efter att hon besegrat den japanska brottaren Fuyuko Mimura i Peking.

I september samma år tävlade Sofia Mattsson på sitt första världsmästerskap någonsin på seniornivå i Baku, Azerbajdzjan, där hon placerade sig på 8:e plats, vilket försäkrade att hon kvalificerade sig till olympiska sommarspelen 2008.

I april 2008 vann den unga svenska brottaren en silvermedalj vid sitt andra EM någonsin på seniornivå. Den sommaren besegrades hon i den andra omgången vid OS av Clarissa Chun.

I september 2009 vann Mattsson senior-VM i 51 kg.

Vid olympiska sommarspelen 2012 tävlade Sofia Mattsson i damernas lättvikt (-55 kg). Hon slog Sündeviin Byambatseren i den första omgången och Marwa Amri i den andra, men förlorade mot Valeria Zholobova i kvartsfinalen.

2014 tävlade Mattsson i den svenska versionen av tv-programmet Fort Boyard (Fångarna på fortet).

I juni 2015 tävlade hon i de inledande European Games, för Sverige i brottning, närmare bestämt damernas fristil 55 kg division. Hon fick en guldmedalj.

Den 9 mars 2016 vann Mattsson EM i brottning, hon vann alla brottningsmatcher fram till hösten. Hon vann bronsmedaljen i 53 kg (fjädervikt) vid de olympiska spelen 2016 i Rio de Janeiro. Det gjorde hon genom att slå Odunayo Adekuoroye i åttondelsfinalen, sedan Katarzyna Krawczyk i kvartsfinalen. Hon förlorade mot den slutliga guldmedaljören Helen Maroulis i semifinalen. Mattsson deltog i repechage, där hon slog Zhong Xuechun för att vinna en bronsmedalj.

I mars 2021 kvalificerade hon sig till European Qualification Tournament för att tävla vid olympiska sommarspelen 2020 i Tokyo, Japan. Hon tävlade i damernas 53 kg tävling.

Hon är med i teamet till Haryana Hammers pro wrestling season2 som hålls i New Delhi.