Klüft, Carolina

Carolina Klüft
Carolina Klüft

Carolina Klüft

(född den 2 februari 1983)

Carolina Evelyn Klüft är en pensionerad svensk friidrottare som tävlade i sjukamp, ​​tresteg, längdhopp och femkamp. Hon var olympisk mästare efter att ha vunnit titeln i sjukamp 2004. Hon var också trefaldig världsmästare och tvåfaldig europeisk mästare i sjukamp. Hon är den enda idrottaren någonsin att vinna tre raka världstitlar i sjukamp (2003, 2005, 2007), och var obesegrad i 22 sjukamper och femkamper från 2002 till 2007, och vann nio raka guldmedaljer i stora mästerskap.

Klüft blev först framträdande genom att vinna sjukamp vid EM 2002 och sätta ett nytt världsrekord för juniorer på 6 542 poäng. Hon vann sedan världsmästerskapen 2003 och blev den tredje idrottaren någonsin att få över 7 000 poäng. Hon är Europarekordhållare för sjukamp med ett personbästa på 7 032 poäng. Denna poäng rankar henne som andra på poänglistan för sjukamp genom tiderna, bakom Jackie Joyner-Kersee som satte världsrekordet på 7 291 poäng.

Förutom att ha varit en atlet inom sjukamp i världsklass, hade Klüft även internationella framgångar i längdhopp. Hon vann bronsmedaljen vid 2004 års världsmästerskap inomhus i Budapest och slutade fyra vid 2011 års världsmästerskap i Daegu.

Den 2 september 2012 vid Finland-Sveriges friidrottslandskamp avslutade Klüft officiellt sin karriär och drog sig tillbaka från idrotten.

Personligt liv och profil

Klüft, född i Sandhult, Västergötland, växte upp i Växjö, där hennes pappa, mamma och tre systrar fortfarande bor. Hon bor för närvarande i Norrköping tillsammans med sin man Patrik Klüft, som är före detta stavhoppare. De gifte sig i september 2007 i Crichton Parish Church i Midlothian, Skottland.

Klüft kommer från en familj med idrottstraditioner: hennes pappa Johnny spelade professionell fotboll i den svenska allsvenskan och hennes mamma var en internationell längdhoppare. Hon började själv med att spela fotboll men började sen med friidrott vid tolv års ålder. Hon har beskrivit att hon blivit utsatt för mobbning i skolan efter att ha flyttat till Växjö och sedan använt sin atletiska skicklighet för att få respekt. Klüft tog upp sjukampen 2000 efter att tränaren Agne Bergvall föreslog att hon hade en framtid inom det. Bergvall har varit hennes huvudtränare sedan dess.

Klüft är 178 cm lång och väger 65 kg. Hennes fysik var väl lämpad för multi-event: att vara lång och smal för löpning och hoppning men också tillräckligt kraftfull för att prestera bra i kula och spjut. Hon visade en mer naturlig förmåga i hoppning, sprint och häck, och förbättrade sig stadigt i kasttävlingar och 800 m och har beskrivits som att hon inte hade några svagheter i de sju olika tävlingarna. Detta visades genom att hon slutade bland de sex bästa i alla grenar av 2007 års världsmästerskap i sjukamp.

Hon var också medlem i det svenska 4 × 100 m stafettlaget vid internationella tävlingar, och var med i laget som satte det nationella rekordet.

Hon var särskilt vänlig med den brittiska rivalen Kelly Sotherton, och de två sågs ofta prata vänkapligt under tävlingar. Klüft lede regelbundet de andra sjukampsatleterna på ett hedersvarv efter en stor tävling. Hon hänvisas ofta till med smeknamnet ’Carro’ av människor som känner henne väl.

När hon inte tränade eller tävlade var Klüft student vid Linnéuniversitetet och studerade Fred och utveckling. Hon besökte områden på Sri Lanka som drabbades av jordbävningen i Indiska oceanen 2004 för att göra en film för svensk TV och sponsrar även barn i Afrika.

Hon var en del av Reeboks ”Jag är vad jag är” reklamkampanj tillsammans med flera andra sportstjärnor. Hon har varit i fokus för affischfotografering för Reebok, tagen av kändisfotografen Jason Bell.

Klüft nominerades till fyra på varandra följande ”Laureus World Sportswoman of the Year”-priser från 2005 till 2008.

Hon hade en maskot, en liten uppstoppad leksak som föreställer Eeyore, som hon tog med överallt. Klüft hävdar att detta inte var för tur, utan för att påminna henne om hennes filosofi att sport är för skojs skull.

Hon är en av mycket få idrottare som någon gång innehaft alla fem tillgängliga internationella titlar: Olympic, World Outdoor, Regional (Europa i hennes fall) Outdoor, World Indoor och Regional Indoor.

Carolina Klüfts karriär

2002

Klüft var en exceptionell junioridrottare. Under junior-VM i friidrott 2002, vid 19 års ålder, satte hon ett världsrekord för juniorer genom att göra 6 470 poäng. Hon tog sin första stora mästerskapstitel vid EM 2002 i München med en poäng på 6 542, vilket förbättrade juniorvärldsrekordet i processen.

2003

En poäng på 4 933 poäng säkrade femkampstiteln vid 2003 års världsmästerskap inomhus. Klüft följde detta med personbästa och segrar i sjukampen i Götzis och Tallinn.

Hon vann sin första stora utomhustitel, sjukampen vid världsmästerskapen 2003 i Paris med en poäng på 7 001, före Eunice Barber, som hade 6 755 poäng. Klüft blev därmed den tredje kvinnan någonsin att bryta 7 000-poängsbarriären i sjukamp. Hon satte sex personbästa i de sju grenarna inklusive 1,94 m i höjdhopp och 200 m löpning på 22,98 s. Vid ett skede var hon på randen av eliminering från tävlingen efter att ha gjort övertramp vid de två första av sina tre längdhoppsförsök men slutade med att notera tävlingens bästa hopp med 6,68 m. Hon tilldelades senare 2Waterford Crystal European Athlete of the Year Trophy” 2003. Samma år fick Klüft även Svenska Dagbladets guldmedalj.

2004

Klüft tävlade i längdhopp vid världsmästerskapen inomhus 2004 och vann en bronsmedalj med ett nationellt rekord på 6,92 m. Hon värmde upp inför OS 2004 genom att vinna sjukamp i Götzis och Tallinn.

Hon vann sjukampsguld vid olympiska sommarspelen 2004 i Aten med en poäng på 6 952. Hon tog ledningen efter höjdhoppet och utökade sen sin ledning efter varje tävling. Med Eunice Barber frånvarande på grund av skada vann Klüft med en olympisk rekordmarginal på 517 poäng, före Austra Skujytė. Hon tävlade också i längdhoppet och kvalificerade sig till finalen men slutade som 11:a.

2005

Hon började 2005 med att vinna femkampen vid EM inomhus med ett nytt personbästa på 4948 poäng. En tredje seger i rad på Götzis och ytterligare en i Jyväskylä gjorde Klüft redo för försvaret av sin världstitel i sjukamp.

Dagen före VM i friidrott 2005 i Helsingfors skadade Klüft sin fot. Skadan påverkade hennes prestation, särskilt i höjdhoppet som var ett hopp på endast 1,82 m. Klüft föll in bra bakom Eunice Barber men gjorde sen comeback med ett personbästa i kulstöt på 15,02 m och tog sedan ledningen efter 200 m. Hon sträckte sedan ut sin ledning med en längdhoppsinsats på 6,87 m, och höll ett övertag på endast 18 poäng efter spjut. Hon gick om Barber i slutet av 800 m för att behålla titeln. Klüft fick totalt 6 887 poäng, och slutade före Barber som tog silvermedaljen med 6 824 poäng.

2006

Klüft valde att inte tävla vid 2006 års världsmästerskap inomhus för att förbereda sig för EM, som  arrangerades på hemmaplan i Sverige. Klüft vann igen i Götzis och i Arles.

Hon försvarade sin titel vid EM i friidrott 2006 med en poäng på 6 740, trots att hon besvärades av skador under hela hennes förberedelse. Hon presterade långt under sitt bästa men vann ändå bekvämt efter att hennes rival Barber drog sig ur efter höjdhoppet. Klüft fortsatte med att tävla i det individuella längdhoppet men slutade där som 6:a.

2007

Hennes seger i inomhus-EM 2007 i Birmingham var med en marginal på bara 17 poäng över hemmafavoriten Kelly Sotherton. Klüft missade återigen världsrekordet i femkamp med en poäng på 4944 poäng. Eftersom hon fortfarande återhämtade sig från sina konditionsproblem från året före så gjorde hon bara en sjukamp innan VM, en femte seger i Götzis.

Vid världsmästerskapen i Osaka fick Klüft möjligheten att bli den enda kvinnan att vinna tre världstitlar i sjukamp. Men hon mötte en stark konkurrens från Lyudmila Blonska från Ukraina, som tidigare under året hade satt världens bästa sjukampspoäng 2007.

Klüft inledde första dagen med att nå sitt personbästa på 13,15 s på 100 m häck och ett nytt personbästa på 1,95 m i höjdhopp. Solida prestationer på 14,81 i kula och 23,38 på 200 m följde, för Klüft att hålla ledningen från Blonska efter dag ett, med 4162 poäng.

Den andra dagen noterade Klüft ett längdhopp på 6,85 m, kastade 47,98 m i spjut och sprang 2:12,56 på 800 meter för att ta sitt tredje VM-guld. Hon noterade ett personligt rekord på 7 032, vilket placerade henne på andra plats på listan genom tiderna och slog Larisa Turchinskayas 18 år gamla europeiska rekord.

2008

Hon tävlade i triathlon inomhus (60 m häck, längdhopp och 400 m) i Birmingham Indoor Grand Prix. Klüft vann tävlingen knappt efter att ha satt ett personbästa inomhus på 52,98 på 400 m. Kelly Sotherton slutade bara 18 poäng bakom Klüft och slog Klüft både på häck och 400 m. Den 22 februari meddelade Klüft att hon hade brustit i hälsenan och att hon som ett resultat av det inte skulle tävla vid världsmästerskapen inomhus den 7 mars.

Klüft meddelade den 19 mars 2008 att hon inte skulle tävla i några sjukamper 2008, inklusive att försvara sin titel vid OS, och att hon inte längre var motiverad att träna för och tävla i sjukamp. Istället bestämde hon sig för att koncentrera sig på längdhopp och även träna seriöst för tresteg. Även om Klüft var oerfaren i tresteg, hade hon arbetat med Yannick Tregaro (tränare för den olympiske mästaren Christian Olsson), som förutspådde att hon kunde hoppa över 14,50 m.

Hon deltog i både längdhopp och tresteg vid OS 2008. Hennes bästa insats på 13,90 m kvalificerade henne inte till finalen i tresteg. Hon slutade nia i längdhoppet med resultatet 6,49 m.

Även om Klüft inte försvarade sin sjukampstitel vid olympiska spelen i Peking, sa hon att hon kanske ändå skulle tävla i en annan sjukamp, ​​efter säsongen 2008.

2009

Klüft missade världsmästerskapen 2009 i Berlin såväl som resten av säsongen efter att ha drabbats av problem med en hälsena, en skada som hon fick i juli i Sverige. Hon opererades i mitten av juli, varefter hon behövde cirka sex månaders rehabilitering.

2010

Klüft tävlade i 2010 års EM i Barcelona och nådde längdhoppsfinalen men slutade till slut 11:a av de tolv atleterna som nådde finalen. Hon hoppade 6,33 meter men var nästan 60 centimeter efter guldmedaljören Ineta Radēviča från Lettland. Klüft sa att hon ”inte hade någon kraft i benen” och ”mina ben kändes tunga idag” efter att ha kvalificerat sig till finalen. Hon uppgav också att hon var nöjd med att nå finalen.

2011

Längdhoppet vid 2011 års världsmästerskap i Daegu skulle bli Klüfts sista stora mästerskapsstart. Efter ett kvalificerande 6,60 m hopp klarade Klüft bara 6,56 m i finalen. Resultatet räckte dock till för att säkra fjärdeplatsen, men Klüft var 18 cm bakom vitryska Nastassia Mironchyk-Ivanova som tog bronsmedaljen.