Hultén, Vivi-Anne

Vivi-Anne Hultén
Vivi-Anne Hultén

Vivi-Anne Hultén

(född den 25 augusti 1911 – död den 15 januari 2003)

Vivi-Anne Hultén var en svensk konståkare som tävlade i damsingel. Hon blev olympisk bronsmedaljör 1936, fyrafaldig världsmedaljör, tvåfaldig europeisk bronsmedaljör och tiofaldig svensk nationell mästare.

Privatliv

Vivi-Anne Hultén föddes i Antwerpen, Belgien. Hon var gift två gånger, först med den amerikanske stålimportören Nils Tholand. 1942 gifte hon sig med Gene Theslof, en finsk konståkare och gymnast, med vilken hon fick en son med samma namn. Paret Teslof tränade sin son Gene Theslof III till att bli en ledande adagio-skridskoåkare som turnerade med Holiday on Ice i USA under 1960-talet. Han blev senare företagsledare i Kalifornien. Hultén dog vid 91 års ålder av hjärtsvikt i Corona del Mar, Kalifornien, och överlevde sin man med 20 år. Hon var mormor till den amerikanska professionella fotbollstränaren Nick Theslof.

Hulténs karriär

Hultén tränades av en bror till Gillis Grafström. Hon slutade femma vid vinter-OS 1932. 1933 slutade hon tvåa efter Sonja Henie vid världsmästerskapen 1933 som hölls i Stockholm.

Hultén vann bronsmedaljen vid vinter-OS 1936 i Garmisch-Partenkirchen. När hon blev tillsagd att göra en nazistisk hälsning till Hitler avböjde hon och sa ”Jag kommer från Sverige. Jag gör inte sådana saker.” Svenska tidningar har utsett henne till landets kvinnliga idrottare genom tiderna. En sjö i Budapest har en staty av henne där hon utför en spiral.

Efter att ha blivit proffs turnerade Hultén med Ice Follies, Ice Cycles och Ice Capades. Hon bildade ett adagio-par med Theslof, hennes blivande man, som hade åkt skridskor med Henie i sju år, och paret turnerade i USA och Europa. I mitten av 1960-talet bosatte hon sig i USA och öppnade en stor skridskoskola i St. Paul, Minnesota med Theslof.

Hultén anställdes som skridskotränare av Herb Brooks för hans hockeylag i Minnesota North Stars. Hon uppträdde för kungen och drottningen av Sverige och åkte även i tio isshower med Ice Capades i Minneapolis, Minnesota fram till 80 års ålder. Hon undervisade aktivt på isen fram till 86 års ålder.