Gustafson, Elisabet

Elisabet Gustafson
Elisabet Gustafson

Elisabet Gustafson

(född den 2 maj 1964)

Karin Elisabet Gustafson är en pensionerad svensk curlare, världsmästare och OS-medaljör. Hon har vunnit fyra världsmästerskap, fler världsmästerskap än någon annan i curling för damer.

Elisabet Gustafsons karriär

Gustafson gjorde sin debut på världsscenen vid European Junior Curling Championships 1985, där hon slutade på fjärde plats. Hon hoppade sedan över till ett av de mest dominerande lagen på 1990-talet och vann fyra världsmästerskap i curling och fyra europeiska mästerskap i curling under loppet av åtta år. Från och med 2017 är hennes fyra världsmästerskap i curling fortfarande ett rekord genom tiderna, och var och en dem vanns med samma lag.

Hennes mest dramatiska seger var vid världsmästerskapen i curling 1995 i Brandon, där hon, mot hemstadsfavoriten Connie Laliberte från Kanada, övervann ett underläge på 6-4 för att vinna, och stal 3 avslut i rad inklusive extraslutet.

Hon fick en bronsmedalj vid de olympiska vinterspelen 1998 i Nagano. Där hade hon kommit in med fördel för guldet tillsammans med Sandra Schmirler och slutade oavgjort med Schmirler på ”round robin” vid 6-1 (Schmirler tog 1:a platsen och ”hammaren” i slutspelet på grund av att de två lagen vann round robin-mötet), men förlorade i semifinalen i ett betydande nederlag mot Helena Blach Lavrsens lag från Danmark. Hon tog revansch på samma lag en månad senare, och besegrade dem i finalen i 1998 års världsmästerskap i curling för sin tredje världstitel.

Hon drog sig tillbaka från sporten efter att ha avslutat med en sjätte plats vid vinterspelen 2002. Här som 1998 var hon en av de tunga favoriterna för en eventuell guldmedalj, men tog sig knappt till slutspelet efter att ha slutat fyra gånger av fyra på 5-4, sedan förlorat i en tiebreaker-match mot de slutliga guldmedaljörerna Rhona Martins lag från Skottland.

1993 valdes hon in i Svenska Curling Hall of Fame. 2012 valdes Gustafson in i WCF Hall of Fame och 2020 valdes hon in igen med sitt lag.

Elisabet Gustafsons privatliv

Elisabet Gustafson är läkare och utbildad kirurg. Hon är gift med Tomas Gustafson, en olympisk världsmästare i skridskoåkning.