Forsberg, Magdalena

Magdalena Forsberg
Magdalena Forsberg

Magdalena Forsberg

(född den 25 juli 1967)

Magdalena ”Magda” Forsberg, född Wallin, är en svensk före detta längdskidåkare och skidskytt. Hon var den dominerande kvinnliga skidskytten från 1997 till 2002, när hon gick i pension och vann världscupen i skidskytte sex år i rad. Hon är också sexfaldig världsmästare, två gånger olympisk bronsmedaljör och har rekordet för flest världscupsegrar i skidskytte för damer.

Hon är gift med Henrik Forsberg, sedan mitten av 1996, även han skidskytt och längdskidåkare.

Längdskidåkning

Forsberg tävlade som längdskidåkare från 1988 till 1996 och deltog i världscupen. Hennes bästa resultat vid vinter-OS var i Albertville 1992 där hon slutade sjua i 4 × 5 km stafett och 26:a i 15 km tävlingen.

Forsbergs bästa individuella insats vid FIS nordiska skid-VM var tia i 30 km-tävlingen i Lahtis 1989. 1987 var hon medlem i det svenska laget som slutade trea i 4 × 5 km stafett. Hennes bästa världscupavslutning var tvåa i ett 10 km-lopp i Finland 1988.

Hon deltog som kändisdansös i Let’s Dance 2019, som sändes på TV4. Hon kom där tvåa.

Skidskytte

Under tävlande från 1993 till 2002, vann Forsberg sex raka totalsegrar i världscupen i skidskytte från 1997 till 2002. Hon vann också sex guldmedaljer i världsmästerskapen, blev tvåa en gång och kom trea fem gånger. Vid de olympiska vinterspelen 2002 tog Forsberg två bronsmedaljer. Under sin karriär vann hon totalt 42 individuella världscupvinster i skidskytte, vilket är mer än någon annan kvinnlig skidskytt hittills.

Magdalena Forsberg drog sig tillbaka från aktiv idrott efter säsongen 2001-02. Efter att ha varit pensionerad i fyra år gjorde hon en tillfällig comeback i april 2006 på grund av att hon förlorade ett vad. Vadet gick ut på att Forsberg skulle delta i SM i damstafett tillsammans med skidskytteskollegan Anna Carin Olofsson-Zidek om den senare vann ett OS-guld i Turin. Duon vanna tävlingen, Forsberg körde ifrån sina konkurrenter på den första sträckan och Olofsson utökade ledningen i den andra.

Under stora delar av karriären tränades Forsberg av Wolfgang Pichler, som senare tog över som tränare för det svenska skidskyttelandslaget.

Andra utmärkelser

Forsberg tävlade vid vinter-OS 1998 både som skidskytt och som längdskidåkare. Hon är den enda svenska idrottaren som tilldelats Jerringpriset fyra gånger.