Engquist, Ludmila

Ludmila Engquist
Ludmila Engquist

Ludmila Engquist

(född den 21 april 1964)

Ludmila Viktorovna Engquist, född Leonova (namn på ryska: Людмила Викторовна Нарожиленко-Леонова), tidigare Narozhilenko) är en rysk-svensk före detta friidrottare, som främst tävlade i häcklopp. Hon tävlade för Sovjetunionen (fram till 1991), Ryssland (från 1992) och för Sverige (från 1996). Hon blev olympisk mästare 1996 och 1991 och 1997 världsmästare på 100 m häck. Hennes bästa tid på 12,26 sekunder 1992, rankar henne fjärde på världslistan genom tiderna. Hon är också tidigare världsrekordhållare på 60 meter häck med 7,69 sekunder (1990).

Ludmila Engquists biografi

Engquist föddes i Tambov Oblast, Sovjetunionen. Under hennes första äktenskap hette hon Ludmila Narozhilenko, vilket också var hennes namn medan hon tävlade för Sovjetunionen och Ryssland. Hon dök upp för Sovjetunionen vid OS i Seoul 1988, där hon föll i sin semifinal; och för Unified Team vid OS i Barcelona 1992, där hon tvingades dra sig ur semifinalen på grund av en skada.

1995 gifte hon sig med den svenske affärsmannen Johan Engquist och 1996 blev hon svensk medborgare. Hon vann guldmedaljer i 100 m häck vid världsmästerskapen 1991 (för Sovjetunionen) och världsmästerskapen 1997 samt de olympiska sommarspelen 1996 i Atlanta (båda för Sverige). För sin seger i Aten 1997 fick Engquist Svenska Dagbladets guldmedalj, den första invandrade svensken att vinna detta pris. Under dessa år blev hon en av de mest populära kvinnliga idrottarna i Sverige och omtalades ibland som en förebild för yngre svenska talanger.

1999 fick Engquist diagnosen bröstcancer. Efter operationen slutade hon med kemoterapi efter 4 behandlingar eftersom hon inte ville att läkemedlen skulle störa hennes idrottskarriär och återvände framgångsrikt till banan.

Efter en framstående atletisk karriär drog hon sig tillbaka från löpningen men ville bli den första kvinnan någonsin att vinna guldmedaljer vid både sommar- och vinter-OS, genom att tävla i och vinna det första bobsledeevenemanget vid vinter-OS 2002.

I slutet av 2001 befanns hon dock skyldig till att nyligen ha använt förbjudna droger och utestängdes från tävlingar i två år. Hennes erkännande av droganvändning, men bara under den senaste delen av hennes karriär, gjorde henne till en mycket kontroversiell person i Sverige och med tanke på att hon hade testat positivt för förbjudna droger en gång tidigare, under sina dagar som sovjetisk löpare, och hade drabbats av ett förbud (som överklagades och hävdes efter ett tag) så påstod en del att hon hade använt prestationshöjande preparat regelbundet hela tiden, ett påstående som det inte fanns några bevis för. Strafftiden upphörde den 3 december 2003, men Engquist har inte återvänt till tävlingar sedan dess.

Hon bor för närvarande i Spanien med sin man Johan Engquist.